"Вече излежавам присъда без да има решение на трета инстанция.

На 2 октомври направих 47 години, не искам да съм беззъба."

С тези думи днес Десислава Иванчева подаде пред апелативния спецсъд поредна молба да й бъде облекчена мярката за неотклонение. Практически от задържането й на 17 април 2017 г. тя не е била "навън" - само под арест, а сега под домашен арест (както е известно, арестът ще й се приспадне едно към едно при евентуална присъда затвор, а домашният арест - 2 дни за 1, б.р.).

Освен този дълъг период Иванчева изтъкна най-вече здравословни проблеми - продължаващи ин витро процедури, нужда от зъболекари, ендокринолози, предстоящо хоспитализиране и дори каза, че иска да посети "киника за съня", защото спи по един час на денонощие.

Стана ясно, че Иванчева буквално затрупва съда с молби. И допълни:

"Чувствам тревожност, напрегнатост, имам леки агресии към близките, иска ми се да крещя. Може би знаете, защото моят апартамент е по принцип изключително малък. Това пространство е един хол и един бокс", каза бившата кметица на "Младост", като спомена, че са се върнали и паник-атаките й от престоя в затвора.

Адвокатката й Теодора Гинчева заяви, че всъщност тази мярка е изпразнена от съдържание. Тя благодари на съдебния състав, че клиентката й системно получава позволение да посещава лекари (мярката днес се гледа от състава, председателстван от Георги Ушев - същия, който даде 8 г. затвор на Иванчева, б.р.).

Но каза, че тя на практика така не изтърпява домашен арест. Нещо повече - изгубва се в непрекъснатите си молби и искания.

Доказателство за последното стана и следната сценка: Иванчева носеше и днес две направления, но изненадващо каза, че може само да ги покаже на 3-членния съдебен състав, защото са й оригинали.

- Е, защо е ги снимахте - попитя я Ушев.

- Защото съм много хаотична и неподредена и забравям - отговори подсъдимата.

И адвокатката, и клиентката казаха, че срещат трудности, защото лекарите реагирали с досада на исканията да й издават удостоверения, с които да убеждава съда, че трябва да бъде пусната на еди коя си дата. За всяко направление поради невъзможността си да отиде, тя търси други начини, като пък трябва да разполага предварително с него на хартия, за да бъде пусната да излезе от дома. 

Прокуратурата, напротив, заяви, че след като две съдебни инстанции са се произнесли еднопосочно по въпроса с вината на Иванчева е безпредметно да се обсъжда дали тя е автор на престъплението. Според прокуратурата очакването на решението на последната инстанция навежда и на голям риск от укриване на подсъдимата.

В свое кратко определение апелативните съдии определиха, че ограниченията са съобразени както със здравословното състояние на Иванчева, така и с процесуалното й положение. Между двете в момента има баланс.

Съдът отказа да измени мярката й, остави я под домашен арест и помоли многобройните молби на Иванчева да са по-ясни, защото понякога буквално не разбирали "какво иска от тях".

Мярката не подлежи на обжалване.