Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Защо изборът на "Майкрософт" да отиде в Гърция е важен за нас? 

Важен е, защото това е шамар, който ни показва къде всъщност е проблемът в България.

Гърция има по-лоши IT кадри от България!

Гърция има по-високи данъци от България!

Гърция има по-скъп ток от България!

Гърция има по-топъл климат и съответно през лятото поддръжката на data център е по-скъпо!

Гърция има по-лоша интернет свързаност от България!

И въпреки това "Майкрософт" избра Гърция.

Защото институциите на Гърция работят по-добре.

Защото правната рамка на Гърция е по-добра.

Защото в Гърция може да нямаш толкова добри кадри, но те имат работещи Сини карти и можеш да привлечеш бързо такива от целия свят, а тук не е така.

Защото Гърция може да има много проблеми, но "Осемте джуджета" трудно ще се случат там по този начин.

Изборът на "Майкрософт" показва, че “IT Хъб на Балканите”, “Силициева долина на Европа”, “Стартъп инкубатор” и т.н не се става с евтина работна ръка. Ще споделя няколко истории, които според мен показват ефекта от проблемите в институциите в България:

История 1: Когато някоя компания започва преговори за такава сделка, най-често тя минава през Агенцията по инвестиции. В BESCO имаме опит с компании, минаващи оттам. Процес, който трае понякога 2+ години. Хората губят пари и спешно имат нужда да им се оправят документите, нашите не отговарят с месеци на мейли, а по телефона отговарят неща от сорта на: “Звъннете другия месец, защото този имаме едно събитие!” “Звъннете другия месец, защото отпуски...”

История 2: Имахме среща на ниво членове на Министерския съвет и ни питат:

- Можете ли да помогнете Google да отворят Google campus в България?

- Google трудно ще отвори такъв, защото за Източна Европа има в Полша. Дали може да се говори за подобно нещо, но от друга компания?

- Борисов знае Google!

История 3: Това не е история, а просто гледах лайф на премиера отпреди няколко дни. В него той беше много горд как не сме тръгнали да правим двигатели за коли и те сега, като стават електрически, старите двигатели не им трябват. А ние си правим стъкла, врати, фарове... все неща, които ще им трябват!

Това, че на най-високо ниво в правителството не се разбира разликата в добавената стойност на различните производства, е фундаментален проблем!

Това, че институциите ни не разбират своята роля и отговорност в привличането на инвестиции и създаването на средата, в която живеем и правим бизнес, е фундаментален проблем!

Това, че на най-базовите нива в обществото ни не се разбира, че по-високи пенсии/заплати е свързано с производството и износа на по-успешни продукти и компании, е фундаментален проблем!

Производството в XXI век не са домати, не са и стъкла или врати. В XXI век производството е свързано с високите технологии на първо място. Те не са отделна индустрия, те променят всяка една индустрия. Състезанието в това коя страна ще привлече големите играчи и ще създава среда за създаване на свои такива определя след това и стандарта на живот в съответната страна. Не асфалта... не фаровете... не кравите, не доматите, не популизъм “да вземем парите от средната класа и да ги дадем на по-бедните”.

А за нашите институции и управляващи все още технологиите, стартъпите, IT... това са като екзотична глезотия, която е хубаво да се показва пред гостите, но реално им е все тая дали я имат, или я нямат. 3 години ми е опитът в борбата за създаване на по-добра среда и 3 години имаме борба на всяка стъпка... просто защото за тези хора това не е приоритет... не е като асфалта. И докато това не се промени, повечето българи ще са обречени да стоят около и под нивото на бедност.

Добромир Иванов е член на управителния съвет на Българската стартъп асоциация (БЕСКО). Текстът е публикуван в неговия профил във фейсбук. Заглавията са на редакцията.

Коментари

Прав е автора.

Но имам въпрос. Ако не беше направена магистрала Тракия край Ямбол и Кабиле.... щеше ли да има на Кабиле логистична база на ЛИДЛ с 500-600 работника, или завод на Ядзаки с 3000 работника в Ямбол? За района на Пловдив не питам, защото му е близо и е виждал какво е там.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Аз също имам въпрос:

Ако не бяхме влезли в ЕС и НАТО щяхме ли да имаме магистрала Тракия? Ако не бяхме приватизирали държавните предприятия, щяхме ли да имаме изобщо някакви производства? Стига глупости! Кристално ясен е автора на статията - инвеститорите бягат от завладените от мафията държави като дявол от тамян. По-добре не пиши нищо вместо така да се излагаш да продължаваш на инат да защитаваш кауза пердута.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

От болната глава, на здравата

Таварисчът "стартъп" е дал изчерпателен отговор на собствените си терзания. След като Гърция няма нито интернет, нито ИТ-хора, нито по-ниски данъци, а има по-скъп ток, отговорът, че Майкрософт бяга от българските ИТ всезнайковци с грозни политически обсесии се натрапва като главна причина. От самообрисувалия се "експерт" бягат. На бълнуванията за правната рамка и работещите институции могат да повярват само прошляци, които нито познават, нито са стъпвали някога в Гърция. Както и да е, агитпропът в тази медия е предназначен за меки китки дето лапат... на гола кука.
 's picture

Kovatz

Буба Мара

Мама ти герберска! Ще паднеш ли някога по гръб? Държавата ни загива, но те си знаят своето!
www www's picture
www www
www

Не обиждайте доматите! От тях

Не обиждайте доматите! От тях може да се печели доста добре, а новите технологии там са по-важни от правенето на игри и милионното приложение на андроид. Истината е, че България печели много по-добре от минната индустрия отколкото от ИТ. Това разбира се не значи, че не съм съгласен за инвестиционния климат. ИТ сектора в БГ се развива най-добре когато стои по-далеч от държавата и това е неговото предимство.

...

Статията започва с една лъжа: "Гърция има по-лоши IT кадри от България!"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.