Стефанос Циципас се оказа по-силен от Григор Димитров - 6:3, 7:6(9), 6:2 в осминафинал на централния корт на "Ролан Гарос". Най-добрият ни тенисист имаше добри възможности да вземе втория сет за 1:1, но ги пропусна и малко след това бе отстранен.

Това бе първи мач между двамата. Все пак Гришо изпраща позитивен за него турнир, той за първи път в кариерата си продължи във втората седмица на парижката надпревара от Големия шлем.

На четвъртфинала гъркът ще срещне намиращия се в отлична форма руснак Андрей Рубльов. Той имаше труден тест срещу Мартон Фучович, но успя да вземе връх - 6:7(4), 7:5, 6:4, 7:6(3).

Циципас набързо поведе с 3:0 в първия сет след пробив. В първия гейм Димитров тръгна с 30:0 на началния удар на опонента си, но с четири поредни точки той се измъкна, а след това се възползва от колебливата игра на българина. Последва гейм на нула и 3:0.

Григор успя да се "разпише" за 1:3, след като отново мина през трудности, а шестият в схемата не трепна за 4:1. Последва размяна за 5:2. В деветия гейм - при 3:5, Димитров най-сетне получи точки за пробив - общо три. Но Циципас го парира и още с първия сетбол поведе с 1:0 след 6:3. 

В края на частта Гришо се разигра и беше равностоен. Жалко, че не върна пробива. А Стефанос поиска медицинска помощ преди втория сет - заради проблем с окото.

Първата ни ракета този път спечели първия си гейм на начален удар - 1:0. Едно от дарованията на тениса бързо изравни. След размяна Димитров отново бе изправен до стената в момент, в който се справяше добре на своето подаване. Но в петия гейм първият му сервис "избяга". Въпреки това той някак оцеля, справейки се с три точки за пробив - 3:2.

Нататък съперниците се представяха стабилно на своите сервис геймове. Григор на два пъти бе близо до това да смути гърка, ала той не се поддаде. Така стана и при 6:5, но напълно логично се стигна до тайбрек.

Той бе изключително драматичен. Циципас поведе с 3:0, Димитров върна минипробива, стигна се до 4:4, 6:6... Григор се справи с два сетбола, след това на свой ред имаше две възможности да изравни частите, включително на своя начален удар. Не успя, а водеше играта, имаше преимущество. При 10:9 за гърка и сервис на българина, той сбърка лесна топка на мрежата и Стефанос Циципас се оказа напред с два сета - 7:6(11:9). Отново - жалко. Този път наистана с чувстото за нещо пропуснато.

То се засили в началото на третия сет, започнал като първия - вече с голяма доза психологическо превъзходство в полза на Циципас. Той поведе уверено, проби и затвърди, преди бившият №3 в света да "хване ръка".

Стигна се до 5:2, Димитров сервираше за оставане в мача, но се пропука и след като прати топката в мрежата при първия мачбол, Стефанос Циципас достигна фазата на четвърфиналите.

Българското участие на Откритото първенство на Франция приключи.

"Имах доста възможностни, които не успях да ги взема, заяви Григор Димитров пред БНТ. - Нямаше кой знае какви изненади. И от двете страни. Знаех какво ще играе той, просто гледах да изиграя един добър мач, знаех, че особено ако взема втория сет, имах много по-добри шансове. Наистина жалко. Имах много възможности, ако някои от ударите не ми излязоха... Но това е в тениса, радвам се, че все пак мога да видя къде съм в момента физически, имах добри победи, добри дни и продължавам напред."