"Ботев" (Пловдив) е пред фалит, има огромни задължения и спешно се нуждае от 785 000 лева, обяви Сдружение "ПФК Ботев" на пресконференция в базата на "канарчетата" в "Коматево".

Участие в брифинга взеха членовете от Управителния съвет на формированието, което притежава акциите на клуба след оттеглянето на Георги Самуилов - Теодор Бочев, Борис Гиздаков и Радослав Кошински, информира Sportal.bg.

"Ботев" трябва спешно да намери 565 000 лева за закупуването на дълг и още 220 000 лева, които трябва да плати на бившия наставник на тима Желко Петрович, осъдил клуба заради уволнението си.

"През последните два месеца общото състояние на клуба не даваше позитивни сигнали. Хаос обаче нямаше. Ще трябва да се мобилизираме както в клуба, така и публиката на "Ботев". Ако не се обединим, не ни чака нищо добро. 26 милиона лева към КТБ е основният проблем на "Ботев". Синдикът си иска тези пари. Съдени сме на две инстанции. Ако декември минем на трета, ще бъдем осъдени за още 3 милиона. Това е нещо, което не е приятно и ще прозвучи драматично, заяви Радослав Кошински.

Ако искаме клубът ни да съществува след Нова година, трябва да се обединим. Г-н Самуилов наля 3 милиона лева за погасяване на задължения. Към днешна дата оперативните задължения са около милион и 300 хиляди. Всяко едно задължение е разсрочено. Най-голямото е за местни такси и данъци. Към НАП имаше доста, но в момента са под 200 хиляди. Когато изчезнат, ще бъдем един от малкото клубове, които нямат задължения към НАП. Към доставчици имаме около 300 хиляди."

"Направихме одит, защото знаехме, че ще трябва да водим разговори за нови спонсори. Направихме такива срещи още в началото на август. Анализът ще бъде достъпен за всеки човек, който иска да инвестира в клуба. Виждате как в годините след 2017-а приходите намаляват. Другите приходи са пари от Самуилов. Преди десет дни синдиците на КТБ заведоха ново дело срещу клуба за същите 26 млн. лева. То ни нанася щета от още 1 милион лева. Сами си даваме сметка това до какво може да доведе в клуба. Решението на тези дела и на средствата, които ще дължим, е закупуването на дълга. Той беше с първоначална цена около 1 милион. Сега струва 565 хиляди лева. Ние трябва да го изкупим, да предприемем кампании. Не знам дали имаме времето, енергията и духа за това", добави Кошински.

Той обясни, че се търси нов финансов благодетел, а друга задача е да се намалят текущите разходи в клуба. Предстои да бъдат сключени договори със спонсори и да се организират поредица от инициативи към феновете.

"Има хора, които са ботевисти, но не знаят какво е Сдружение. Сдружение "ПФК Ботев" е наследникът на Ботев (Пд), създаден през 1912 г. Това не са приказки на пишман историци. Може лесно да бъде проверено. Борим се да запазим това сдружение. Това нещо е уникално. Булстатът на сдружението е по-малък от на Община Пловдив, което е показателно. Сдружението е собственик на двете основни емблеми на клуба. Чуха се много упреци и подобни истории. В сдружението може да членува абсолютно всеки, който е заплатил членски внос и изповядва възгледите. Членският внос е 200 лева. Упреците, които чувате към нас, не са дошли от наши членове, а от хора, които не са запознати как се случват нещата. Всички тук сме на доброволни начела. Не искаме акциите. В най-кратък срок, ако някой поиска акциите, сядаме и изслушваме", добави Теодор Бочев.

Тримата обявиха, че не са запознати с подадена оставка от треньора Ферарио Спасов, каквито информации се появиха. Не и официално.