Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сбирката от картини, скулптури и други произведения на изкуството, която е собственост на германската държава, предстои значително да се разшири, за да се помогне на творците във времената на предизвиканата от коронавируса криза.

Парите за програмата, предназначена да насърчава съвременното изкуство във Федералната република, бяха увеличени първоначално от 2,5 на три милиона евро, след което достигнаха почти астрономическата сума от 16 милиона евро (обичайно за разширяване на държавната сбирка от картини в Германия се отпускат по половин милион евро годишно). Предвидено е с тези средства да бъдат закупени стотици художествени произведения, но не безразборно, а по преценката на специална комисия, която ще издирва достойните творби по изложения, по галерии и по ателиетата на художниците.

За цената на художествените произведения е определена горна граница – да не надхвърлят 20 000 евро, а авторите нямат правото сами да кандидатстват за държавната благосклонност. По думите на Моника Грютерс, министър на културата, благодарение на увеличения бюджет се очаква да бъде даден ефективен импулс за съживяване на творчеството в актуалната тежка ситуация. Конкретно намеренията са предстоящите покупки да подпомогнат най-вече малките галерии, а паралелно ще бъдат окуражени и подкрепени творците. 

Държавните откупки на картини, които имат за цел да подпомогнат акторите на художествени произведения, не са от днес, не са и от вчера – след срива на борсата през 1934-а година американският президент Рузвелт дава ход на програмата „Public Works of Art Project“. И хиляди художници, сред които Джексън Полак и Марк Ротко, получават от държавата поръчки на обща стойност над един милион долара. А понеже инициативата се натъква и на критики, отговорът на инициаторите гласи: „По дяволите, и те трябва да ядат като всички останали“

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.