Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приет във военна болница, по-малко от 24 часа след като беше диагностициран с COVID-19, предаде Асошиейтед прес.

Държавният глава има температура и чувства умора. Инжектирали са му експериментално лекарство срещу болестта, причинявана от коронавируса, съобщи агенцията.

Президентът, който месеци наред омаловажаваше заплахата от коронавируса, беше принуден да отмени всички събития в кампанията месец преди изборите, тъй като се бори с болест, която уби повече от 205 000 американци.

Белият дом заяви, че очакваният престой на Тръмп от „няколко дни“ в Националния военномедицински център „Уолтър Рийд“ в Бетесда, щата Мериленд, е превантивен и че той ще продължи да работи от президентския апартамент на болницата, който е оборудван, за да му позволи да изпълнява служебните си задължения.

 

 

Тръмп излезе от Белия дом в петък вечерта с маска и стисна палци пред репортери, но не проговори, преди да се качи на президентския хеликоптер Marine One (Морска пехота 1). Членовете на екипажа, агентите на тайните служби и служителите на Белия дом бяха с покрити лица, за да се предпазят от президента на борда на хеликоптера.

Във видеозапис, заснет преди да замине за Уолтър Рийд, Тръмп каза: „Мисля, че съм много добре, но ще се погрижим нещата да се получат.“ Той запазва всичките си правомощия.

 

Само месец преди президентските избори, разкритието на Тръмп, че е положителен за вируса, дойде С туит около 1 ч. Сутринта в петък, след като се завърна от събитие за набиране на средства в четвъртък следобед. Той не беше прекратил събитието и не е казал нищо на присъстващите на него, въпреки че е знаел, че е бил в контакт със заразената си сътрудничка Хоуп Хикс.

Няколко служители на администрацията посочиха обявяването на номинацията на Ейми Кони Барет за върховен съдия от Тръмп миналата събота в Розовата градина като възможно събитие, на което заразата е плъзнала в Белия дом. Бившата съветничка на президента Келиан Конуей и поне двама законодатели от републиканската партия, които също присъстваха на това събитие - сенаторът от Юта Майк Лий и сенаторът от Северна Каролина Том Тилис - обявиха в петък, че са положителни и изолираха. Ръководителят на кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп, Бил Степиън, също е дал положителен тест за коронавирус, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА и ТАСС.

Привърженици на Доналд Тръмп изразяват подкрепата си пред вратите на военната болница "Уолтър Рийд", където той е приет превантивно след положителната му проба за коронавирус. Снимка АП / БТА

Диагнозата на Тръмп дойде по време на и без това бурен период във Вашингтон и по света, когато САЩ са обхванати от разгорещена президентска предизборна кампания сред човешките и икономически загуби заради коронавируса, отбелязва АП. Всички предстоящи събития в календара на Тръмп бяха отменени, а следващият му дебат с демократа Джо Байдън, насрочен за 15 октомври, сега е под въпрос.

Тръмп се опитва през цялата година - и то едва в сряда - да убеди американската общественост, че най-лошото от пандемията е отминало. Той най-вече отказваше да се придържа към основните насоки за общественото здраве - включително към издадените от собствената му администрация - като носенето на покритие за лице на обществени места и спазването на физическа дистанция. Докато не получи положителните резултати от тестовете, той продължи да провежда предизборни митинги, в които участваха хиляди пивърженици, често без маски.

„Не усещам никаква уязвимост“, каза той пред репортери през май. Той призовава щатите и градовете да „отворят отново“ и да отхлабят или премахнат ограниченията въпреки съществуващите огнища на зараза.

Белият дом се опита да поддържа атмосфера на обичайния работен ден в петък.

„Президентът Тръмп остава в добро настроение, има леки симптоми и работи през целия ден“, заяви прес секретарят Кейли Макенани. „От голяма предпазливост и по препоръка на своя лекар и медицински експерти, президентът ще работи от президентските кабинети в Уолтър Рийд през следващите няколко дни.“

Лекарят на президента Шон Конли съобщи, че Тръмп е получил доза експериментална комбинация от антитела на фармацевтичната фирма "Редженерон фармасютикълс инкорпорейтед" (Regeneron Pharmaceuticals Inc), която е в клинични изпитвания. Конли заяви, че Тръмп „остава уморен, но в добро настроение“ и че екип от експерти наблюдава президента и първата дама и преценява следващите стъпки.

Тръмп е започнал да приема противовирусния препарат ремдесивир и не се нуждае от "допълнителен кислород", съобщи също Конли, цитиран от агенциите.

"Радвам се да съобщя, че президентът се справя много добре. Не се нуждае от никакъв допълнителен кислород, но, след като се консултирахме със специалисти, решихме да започнем лечение с препарата ремдесивир. Той завърши приема на първата доза (от лекарството) и си почива", се казва в изявление на лекаря, което публикува в профила си в туитър Макенани.

Първата дама, която е на 50 години, има „лека кашлица и главоболие“, каза Конли, а останалата част от първото семейство, включително синът на Тръмп, Барън, който живее в Белия дом, е с отрицателен резултат.

Тръмп е на 74 години и има затлъстяване, което го излага на по-висок риск от сериозни усложнения от вирус, който е заразил повече от 7 милиона души в САЩ.

Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън, и кандидатката за негов вицепрезидент Камала Харис са дали отрицателни резултати за коронавирус, съобщи предизборния им щаб. Вицепрезидентът Майк Пенс също даде отрицателен тест за вируса в петък сутринта и "остава в добро здраве", каза говорителят му. Пенс трябваше да възобнови кампанията си след теста.

Тестът на Барет, която беше с Тръмп и много други в събота и участва в среща с конгресмени на Капитолийския хълм, също беше отрицателен, съобщи Белият дом. Беше потвърдено, че тя е прекарала леко COVID по-рано тази година и се е възстановила.

Новината за заболяването на американския президент прави челни заглавия по целия свят. Снимка АП / БТА

Много рано в петък, след завръщането си от набирането на средства в Ню Джърси в четвъртък следобед, Тръмп написа в туитър: „Тази вечер аз и първата дама дадохме положителни проби за COVID-19. Веднага ще започнем процеса на карантина и възстановяване. Ще преживеем това ЗАЕДНО! ”

Часове по-рано Белият дом потвърди, че близка сътрудничка на държавния глава, пътувала с него през седмицата, е бил положителна за коронавирус.

Началникът на кабинета на Тръмп Марк Медоус в петък потвърди, че Белият дом е знаел, че сътрудничката Хоуп Хикс е дала положителни резултати, преди Тръмп да участва в събитието за на набирането на средства.

„Мога да ви кажа за Хоуп Хикс, че открихме това, точно когато Marine One излиташе вчера“, каза Медоус. Няколко служители са били изтеглени от пътуването, но Тръмп не го отмени и няма пряко доказателство, че нейното заболяване е свързано с неговото.

Много служители на Белия дом и висши административни служители бяха подложени на тестове в петък, но пълният мащаб на огнището около президента може да не бъде ясен още известно време, тъй като тестовете продължават и служители от медицинското звено на Белия дом проследяват контактите на президента.

Справянето на Тръмп с пандемията  вече е основна тема в състезанието му с Байдън, който прекара голяма част от лятото извън кампания и в дома си в Делауеър, позовавайки се на опсения от вируса. Оттогава Байдън навлезе в по-активен график на кампанията, но с малка, социално дистанцирана публика. Той редовно носи маска на публични места, нещо, за което Тръмп му се подигра в дебата миналия вторник.