Цветана Пиронкова отпадна в третия кръг на Откритото първенство на Франция - 7:5, 4:6, 3:6 срещу чехкинята Барбара Крейчикова. Двубоят се забави и игра при тежки условия - ръмящ дъжд, хлъзгав корт, студ... Крейчикова се представи впечатляващо и заслужено е на осминафинал.

В първия сет Крейчикова проби за 3:2, но последва моментален рибрейк - 3:3. Нататък и двете взеха сервис геймовете си - като в началото на двубоя.

При 6:5 за българката двете с чехкинята се "захапаха" здраво и изиграха много дълъг гейм. Цвети стигна до две точки за пробив, но опонентката й се справи. При третата възможност обаче Пиронкова взе сета и поведе с 1:0 след 7:5.

Вторият бе решен от един пробив - на сметката на Крейчикова при 2:1. Още в следващия гейм Цвети отново можеше да върне жеста на своята съперничка, която обаче удържа при брейк пойнта за българката. Нататък двете размениха сервис геймовете си и след 6:4 специалистката на двойки изравни. Тя бе малко по-концентрираната от двете и се справяше по-добре, когато посрещаше.

Последва пауза от няколко минути заради дъжда в Париж, а условията на корта станаха още по-тежки.

За жалост Крейчикова стартира отлично за нея третия сет - с брейк, отново удари първа. Последва лесно затвърждаване - 2:0. В четвъртия гейм пред пловдивчанката се откриха пътеки за изравняване на резултата, но не ѝ достигнаха малко точност и късмет.

Четвъртфиналистката от US Open алармира съдийката на стола, че на корта е станало доста хлъзгаво и не може да се играе. След консултация апелът ѝ не бе уважен и битката продължи.

По подобен начин като в четвъртия гейм стояха нещата и в осмия, когато чехкинята показа характер при агресивните действия на Цвети и поведе решително с 5:3. В следващия сервис гейм нашето момиче започна с две двойни грешки и 0:40, което предостави три мачбола на противничката й. При третата Цветана Пиронкова прати топката в мрежата и отпадна на крачка от втората седмица. Все пак представянето ѝ е добро.

Напред при дамите продължават Симона Халеп (Румъния), Елина Свитолина (Украйна), Ига Святек (Полша)... 

При мъжете Доминик Тийм (Австрия) не се задържа дълго на корта срещу Каспер Рууд (Норвегия) - 6:4, 6:3, 6:1, а още по-малко Рафа Надал (Испания), на един дъх пратил у дома Стефано Травалия (Италия) - 6:1, 6:4, 6:0.

Стан Вавринка (Швейцария) обаче отпадна безславно от 239-ия в света 20-годишен французин Юго Гастон - 6:2, 3:6, 3:6, 6:4, 0:6. Не се случва често петият сет да бъде загубен на нула и то от елитен тенисист.