Европейската банка за възстановяване и развитие влоши леко прогнозата си за спад на българската икономика през настоящата година. Актуализираните числа предполагат срив от 5,5% на годишна база при по-ранна оценка за 5%. В същото време обаче е ревизирана и перспективата за ускорен растеж догодина и към днешна дата той е намален на едва 3% при 4% преди. 

Все пак данните са доста по-добри, отколкото предполагат дори българските власти. Преди около месец стана ясно, че управляващите очакват свиване на икономическия живот в страната със средно 8,5%. Една от прогнозите на БНБ дори загатна, че годината може да завърши с катастрофалния 13-процентен срив. 

ЕБВР дава подобни данни и за други държави. Например съседните ни страни от Западните Балкани очакват осреднен спад от малко над 5%, и то най-вече заради катастрофалния туристически сезон в Албания и Черна гора. При тях обаче се очаква по-голям ръст догодина - 3,5%. 

Турската икономика вероятно ще се свие с до 3,5% след резкия спад на вътрешното търсене, който доведе след себе си и колапс на износа. Анкара обаче може да достигне фантастичните 5% ръст през следващата година.

Що се отнася до региона на Централна Европа и балтийските държави - то там се очаква спад от 4,4%, но стабилен ръст през 2021 г. 

Всички тези данни обаче са изрично изчислени на базата на предположението, че няма да последва второ тежко затваряне на икономическия живот.