Докладът на Европейската комисия за България в частта за медиите и прозрачността на собственост не се отнася до ДПС, "нашият колега Делян Пеевски е собственик на медии и в това няма никаква тайна".

"Може би става дума за други политици, за други медии, но при нас това нещо го няма. Ние сме малко учудени относно констатацията за прозрачността на медиите, ние внесохме и се прие закон, който изисква собствеността да се декларира в Министерството на културата. Преди това същите депутати от ДПС внесохме и промяна в закона, която не позволява офшорни компании да участват в собственост на медии и в още няколко важни обществени сфери. Възнамеряваме на база на този доклад да направим питане до министър Боил Банов кои медии не са декларирали истинския си собственик". 

Това обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Нова тв в коментар по актуалните теми -  за доклада на ЕК по върховенството на закона и медийната свобода. Той припомни, че в Европа няма забрана политици да притежават медии и даде примери с бившия италиански премиер Силвио Берлускони, с настоящия чешки премиер Андрей Бабиш.

По думите на Цонев обаче вероятно има проблем с приложението на закона, който визира за медийната собственост. Затова и от движението щели да предприемат действия - и с питания, и ако трябва - законодателни. Той констатира в студиото на Нова тв, че се знае кой е собственикът ѝ, но "има една друга голяма телевизия, в крайната й собственост има офшорна компания...". Водещият Виктор Иванов попита нейн собственик не е ли Келнер (чешкият милиардер Петр Келнер, който иска да купи бТВ - б.р.)

"А вие как решихте, че говоря за бТВ?", отвърна му Цонев, а Николаев каза, че "разбирал от намеци".

Цонев довърши мисълта: "Не знам дали е Келнер, има неяснота, мъгла..."

Цонев обясни как в предишни доклади на ЕК се е говорило и за разпространението на печатни медии, но сега то вече се върши от държавата. (След затварянето на "Националната лотария", компанията "Лафка маркет" и свързани с нея фирми, които бяха свързвани отново с Пеевски,. и се занимавала с разпространение, спряха дейност. Държавата реши да прехвърли разпространението на печатни издания на "Български пощи", а държавната компания на свой ред избра частен изпълнител на дейността - б. р.)

Според Цонев дали медиите са независими и журналисти са подложени на натиск трябвало да кажат самите журналисти. 

"Тази власт помете хората на ДПС"

Йордан Цонев отговори и на въпроси, свързани с това, че продължаващите повече от 80 дни протести срещу Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са насочени и към ДПС, макар и бидейки в опозиция. Припомнено бе и писмото на над 100 интелектуални от вчера, в което се говори за модела на власт "Борисов-Доган-Пеевски". 

"Клише е този модел "Борисов - Доган - Пеевски". Това е клише на десните, на тези, които се качат на това клише повишават подкрепата си от 2-3% на 6. И визирам Христо Иванов", обяви депутатът от ДПС. 

По думите му ДПС много ясно изразило "подкрепа за онази част от протеста, която иска реформи, не са направени такива в последните 10 години и го казваме всеки ден". Движението обаче било против поругаването на национални символи и институции. После защити и опозиционността на ДПС:

"Хайде да погледнем делата, от думи се удавихме. От самото начало искаме оставката на това правителство, гласуваме против бюджетите, гласуваме "за" всички вотове на недоверие. ДПС обаче няма да е глуха опозиция дори на политическите си противници за важни за България неща. Да запазим външнополитическата си ориентация, да се опазим от Русия, да превъоръжим армията, но да не гледаме на самолетите като на търговска сделка". 

Той категорично отрече ДПС да участва във властта. Дори заяви:

"Няма нито един назначен човек от ДПС на пост, портиер няма назначен, изгониха ги, идете да питате нашите структури, ще ви кажат, че по места хората на ДПС са пометени от тази власт, само защото са членове на ДПС", реагира Цонев и на припомнянето, че Бойко Борисов сам мотивира раздялата си с трима министри неотдавна (на финансите, на икономиката и на МВР Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов- б.р.) със "съмнения в структурите на ГЕРБ" за връзки с ДПС.

По думите му Борисов не е обяснил мотивите си да смени тези министри и попита "в тази държава със съмнения ли боравим". Той нападна и Цветан Цветанов, който също неотдавна заяви, че ГЕРБ и ДПС управляват на практика и настоящата власт угажда на опозиционната иначе партия по места.

Относно Цветан Цветанов попита "откога му вярваме" и добави: 

Цветан Цветанов ми прилича на късния, изгонения Лютви Местан. И той започва да продава евроатлантизъм. Всеки, който прави проект, се качва на гърба на ДПС, за да го забележат, защото иначе е незабележим. И започват да провадат идеята за евроатлантизма. Само да му кажа на Цветанов, тази ниша отдавна е заета, примерно от групата около Кръстев и Прокопиев. Те 20 години това правят. Истинският евроатлантизъм го прави българският народ, бълтарските институции и политическите партии, които участват в този процес. 

Оценката на ДПС за ситуацията в страната съвпада с голяма част от обективните критики на ЕК, а и с част от нещата в резолюцията на комисията по граждански свободи и законов ред в Европейския парламент, декларира Цонев. Той цитира и стара позиция на партията си, че конфликтът между премиера Борисов и президента Румен Радев е започнал междуличностно, но е прераснал в междуинстуционален конфликт и ДПС е предупредило, че ще доведе до политическа криза.  

По отношение на независимостта на съдебната система Цонев заяви, че са били приети законодателни текстове за отчетност на главния прокурор на всеки 6 месеца. И първият такъв щял да е след 10 дни".

„Приемаме препоръките на Венецианската комисия на европейските доклади, претворяваме ги в законодателство и не даваме време да видим дали механизмите са правилни. Веднага ще ви дам пример. ВСС се раздели на две. Колко време функционира той, че веднага го нападнаха? Когато говорим за реформа в съдебната система, трябва да сме наясно, че трябва време, за да видим дали тя действа”, каза още той.