Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Искам да благодаря на Еврокомисията за изключително обективния доклад, в който е отчела напредъка на България и добре е описала какво трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока."

Така премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел огласения вчера доклад на ЕК за върховенството на закона в страните членки. Той говори при пристигането си за участие в специалния Европейски съвет днес и утре.

Частта на доклада за България е критична по отношение на непрозрачната собственост върху медиите, атаките срещу журналистите и липсата на отчетност на главния прокурор.

"Затова ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, така че като цяло да изпълним всичко това, за което сме поели ангажимент, за мониторинга върху България, както и всички държави от ЕС", допълни Борисов.

След което премина към предстоящата среща на лидерите на страните от ЕС:

"Благодаря на Шарл Мишел и на всички колеги, които дадоха възможност днес да се видим на живо, тъй като има изключително важни процеси, които текат в света и в самата Европа, и ние трябва да отговорим адекватно."

Премиерът заяви, че е изключително радостен от факта, че т.нар. стратегическа автономност на ЕС е влязла в дневния ред на Съвета. Според него трябва да бъдем много по-подготвени и да можем да си произвеждаме всичко необходимо за COVID-19 пандемията в самата Европа, а не да бъдем зависими от държави, с които имаме сложни политически отношения.

"Особено важно е да се знае, че и геостратегическото положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите около нас – отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион. Настояваме незабавно да се прекрати огънят, тъй като поддържаме изключително приятелски отношения и с двете страни, много са ни важни в стоокообмена. Така че се надяваме въпросът за Нагорни Карабах да се реши на масата на преговорите. Както сме и категорично против участието на трети страни в конфликта“, изтъкна Бойко Борисов.

А в Беларус трябва да бъдат проведени нови избори - посочи още.

Той очерта подробно положението навсякъде около България:

"Вижте как изглежда от всички страни на България – на запад конфликтът Косово-Сърбия, на юг Кипър-Турция- Гърция, малко по-надолу Армения-Азербайджан, на север Беларус, Крим. Затова благодаря и на Шарл Мишел, както и на берлинското председателство на канцлера (Ангела) Меркел, че проведоха много консултации за омиротворяване буквално на нашия регион.“

Министър-председателят отправи и поздрав и за деня на възрастните. Той припомни, че за над 2,1 милиона души в България вече четвърти месец правителството дава по 50 лева на месец. И обеща така да продължава, докато има пандемия.

Борисов проведе кратки срещи с различни европейски лидери. "

Уроците, които извлякохме от кризата с коронавируса, ще ни послужат да разработим механизми за реакция, така че да гарантираме функционирането на Единния европейски пазар, който е с огромно значение за икономиките и благосъстоянието на държавите членки на Европейския съюз.", написа премиерът в своя профил във фейсбук.

 

 

„Политико“: Мастър клас от Борисов

„Още един мастър клас по върховенство на закона от Боорисов.“

Така „Политико“ даде за пример българския премиер с поведението му в Брюксел днес като го сравни с колeгите му Виктор Орбан и Матеуш Моравецки.

Унгарцитe и поляците трябва да гледат и да се учат от българския премиер – истински майстор в играта с върховенството на закона в ЕС, отбелязва изданието.

На вътрешния фронт София кипи заради политическата криза, продължаваща вече три месеца. Но той сияеше, усмихнат бе щастливо при пристигането си в Брюксел, защото бе съвсем наясно, че незаплашващият доклад на ЕК няма да му причини никакви главоболия, се казва в публикацията на изданието.

Борисов благодари на Комисията. Той разглежда доклада като изследване за стъпките, които България остава да предприеме, за да стане „отличен ученик“.

Той разбира играта на ЕС много добре, заключава „Политико“. С приятели в Европейската народна партия (ЕНП) като германския канцлер Ангела Меркел, Борисов знае, че може да продължи просто да дава обещания, без да ги изпълнява. В България все още няма присъди за корупция по високите етажи.

Коментари

еничара Тиква

Бойке късно е моме за нови празни обещания. Последния ти мандат скоро приключва. Но ти ще слушкаш резаци до гроб на мама еничара
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

И защо се оказва така бе, таварисчи левундери?

Паралелният свят на паважа отново доведе протестърите до поза партер пред европейскатаа шаячна правда. Европейските ценности са трудни за усвояване от маргиналната пляка под опашката. Чакам сега Радун да къса прашки от мъка.
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе....

Имаш нещо да казваш по текста или само да си издекламираш опорките?
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

милият той

челото му се набръчкало от усилия да мисли, а с този поздрав напомнящ ни поздрава на Сталин изглежда съвсем жалък в сърцето на Европа.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.