Григор Димитров е в третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис - 6:4, 7:6(5), 6:1 срещу словака Андрей Мартин (№102 в света). Досега той не е преодолявал тази фаза. Гришо и в първия кръг спечели с 3:0 сета.

За място на осминафинала 18-ият в схемата ще се изправи срещу испанеца Роберто Карбайес Баена, който поднесе една от изненадите на втория кръг, елимирайки Денис Шаповалов (Канада) след близо 5-часова битка - 7:5, 6:7(5), 6:3, 3:6, 8:6. 

Григор и Карбайес Баена ще се срещнат за първи път. Двубоят е в събота.

Първият сет на днешния мач започна отлично за Димитров, но той не успя да се възползва в самото начало. Откриващият сервис гейм на Андрей Мартин тръгна с 0:40, но той се измъкна и поведе.

Следващият гейм бе дълъг и тежък за българина, той даде две възможности за пробив на словака, ала също оцеля - 1:1. Нататък сервиращите влязоха в добър ритъм.

Във винаги ключовия седми гейм - при 3:3, Димитров успя да оползотвори втората си възможност за пробив и стигна до първия брейк в срещата. Набързо увеличи аванса си, след което не се оказа достатъчно настоятелен на началния удар на опонента си.

Все пак при 5:4 той взе сета, макар че мина през колебания на началния си удар и отрази брейк пойнт.

Вторият сет започна със стабилни изяви на сервиращите. При 2:1 Мартин се възползва от двойна и непредизвикани грешки на Гришо и взе предимство. Затвърдено на 4:1. Димитров обаче запази спокойствие, първо спря устрема на опонента си, след което върна пробива и изравни. 

Нататък отново настъпиха равностойни минути. И се стигна до логичен тайбрек - доста напрегнат. Димитров два пъти стигна до минипробиви, върнати от съперника му. Все пак той успя да вземе връх след страхотно разиграване между двамата на мрежата - 7:5 и 2:0 сета.

Третият сет тръгна вълнуващо, особено за неутралния зрител. Григор едва не допусна пасив още в първия гейм, като трябваше да брани точка за пробив. Избегна това, след което поведе с 2:0, като на свой ред грабна гейма на мустакатия си противник. Зададе се най-сетне бърза развръзка.

Най-добрият ни тенисист обаче не затвърди и Мартин се възползва от лекия му срив - 1:2. Последва нов брейк в маратонски гейм - 3:1 за бившия №3 в ранглистата. Личеше, че словакът все повече се затруднява физически, макар че не искаше да се предаде. И този път Григор направи крачката с лесен гейм на началния си удар - за първи път в сета, 4:1.

Удари и още веднъж с пробив на нула - 5:1. Победата бе близо и от втория мачбол Димитров записа втора победа в Париж. Чака го мач, в който той отново ще опита за първи път да стигне до втората седмица на "Ролан Гарос".

Пред същото препятствие и Цветана Пиронкова, която в петък ще спори с Барбара Крейчикова за място на осминафиналите. Мачът ще започне около 16 часа (по-вероятно след този час и то при благоприятно време) на корт номер 7, където е трети в програмата.

В третия кръг при дамите са Йелена Остапенко (Латвия), която срази Каролина Плишкова (Чехия) с 2:0, София Кенин (САЩ), Петра Квитова (Чехия), Слоун Стивънс (САЩ), а при мъжете Карен Хачанов (Русия), Мартон Фучович (Унгария), Пабло Кареньо Буста и т.н.

Новак Джокович прелетя през литовеца Ричардас Беранкис - 6:1, 6:2, 6:2. А Стефанос Циципас се оказа твърде силен за Пабло Куевас (Уругвай) - 6:1, 6:4, 6:2.