Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващите от ГЕРБ заявиха, че докладът на Европейската комисия, който бе оповестен днес, е положителен за България. И обвиниха Европейския парламент, че резолюцията, която подготвя за върховенството на закона в нашата страна, ще се пише по доноси.

"Докладът е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати в резултат на сътрудничеството на страната ни с Европейската комисия и в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи както и посоката на бъдещите действия".

Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. И допълни, че "конкретно България... в този доклад се споменава чак на 10-а страница".

"Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати и обвинения", заяви Дариткова.

Според нея докладът на ЕК показва оценяване на усилията на българското правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. 

"ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита и дейност на журналистите и медиите", каза още Дариткова.

Евродепутатът Емил Радев пък заяви, че резолюцията на Еврпейския паламент, която се очаква като резултат от предстоящия дебат за върховенството на закона в България, ще се пише по "доноси".

"Много се надявам този доклад да бъде взет под внимание. За съжаление Европейскяи парламент няма нужните органи, каквито има комисията. За съжаление стана така, че резолюцията в ЕП ще се пише по доноси, които заливат в последните три месеца ежедневно колегите", заяви Радев.

Според него европейският парламент се ползва за вътрешнополитически цели.

"Докладът е обективен, докладът за България е положителен, но разбира се има и елементи, в които са показани някои недостатъци на системата. ЕК призовава България да продължи по пътя, по който е поела, и да изгради солидни резултати под формата на окончателни присъди по делата за борба с корупция по високите етажи на властта", заяви Радев.

Десислава Атанасова също определи доклада като "доста положителен". Тя изтъкна че в доклада специално внимание е обърнато на противодействието на корупцията и темата за изменение на Конституцията.

"ЕК акцентира на това, че има много добро сътрудничество между българската държава, правителството и Народното събрание, което чрез своя председател Цвета Караянчева изпрати писмо до Венецианската комисия, че се подготвят промени в Конституцията, които да гарантират на българските граждани, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система", заяви Атанасова.

И допълни, че в доклада е отбелязано, че за първи път след 30 години демокрация са повдигнати обвинения и наложени мерки за неотклонение на действащи политици, министри и др. както и че КПКОНПИ функционира много добре.

Коментари

ЕП пише резолюция по доноси!

Доносниците са Йончева и Кънев - подгласници на пРезидента.

Само България

изпрати руснаци в ЕП! Никоя друга страна, само ние!
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Цък, цък, цък, цък ....

Часовникът тиктака неумолимо и 5-ти октомври наближава със страшна сила. Ако няма оставки до 04.10. - голям смях ще падне. Е, какво пък, нека се позабавляваме!

Ще помоля някой да ми припомни

Кои са арестуваните министри за корупция? А колко са осъдените? Уволнен равно ли е на осъден? Къде е сега "некорумпираният" министър на финансите?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.