Турската прокуратура е подготвила втора порция обвинения срещу шестима души във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, съобщи "Си Ен Ен Тюрк", цитирана от Ройтерс.

Кашоги бе върл критик на престолонаследника и де факто лидер на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. На 2 октомври 2018 г. той е заснет как влиза в сградата на консулството на страната си в Истанбул, за да вземе документи за предстоящата си сватба и повече не го напуска. Поне не и жив.

Турските власти смятат, че тялото му е било разчленено и извадено от институцията, като останките му така и не са открити.

Двайсет саудитски граждани са съдени във връзка с убийството му, като по данни на "Си Ен Ен Тюрк" още шестима ще бъдат съдени по същото обвинение.

Двама от заподозрените са официални служители на консулството - вицеконсул и аташе. Заплашва ги доживотна присъда за умишлено убийство.

Останалите четирима пристигнали в Истанбул на 10 и 11 октомври 2018 г., повече от седмица след покушението, са обвинявани в унищожаване, прикриване или подправяне на доказателствата, за което могат да получат до петгодишна присъда.

Прокуратурата на Истанбул все не е коментирала развитието по делото.

Този месец в Саудитска Арабия 8 души бяха осъдени да изтърпят между 7 и 20-годишни присъди заради убийството на журналиста. Това се случва четири месеца, след като семейството на Кашоги прости на убийците и се съгласи да не се прилага смъртното наказание срещу тях.