Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

88% от столичани искат да участват в управлението на София. А 83% смятат, че нямат влияние върху вземането на решения за града и общината не полага усилия да ги включи.

Това са част от резултатите на социологическото проучване, с което стартира днес кампанията "Граждански бюджет за София". 

А гова е именно механизмът, чрез който софиянци могат да получат контрол върху част от собствените си пари.

Що е то "граждански бюджет"?

Концепцията е проста - част от бюджета на общината (между 1% и 10%) не се разпределя по решение на кмета и общинския съвет, а изцяло по решение на гражданите.

Те предлагат и гласуват идеи и проекти, а общината ги реализира.

Гражданските бюджети имат 30-годишна история и се прилагат в над 6000 града по цял свят, сред които и големи европейски градове и столици като Милано и Варшава.

Практиката по света показва, че този механизъм има потенциала за повече прозрачно харчене на публични средства, повече доверие на гражданите в работата на общината и по-ефективна комуникация между хората и градската управа, която работи за тях.

Как ще се въведе подобен механизъм у нас?

Както решим самите ние - по света има различни варианти и решения, съобразени с местните особености и предпочитания. На 17 септември, празникът на София, стартира сайтът на проекта grazhdanskibudget.bg, където гражданите ще могат да се информират за начина на действие и ползите от граждански бюджет, като част от информационно-образователната кампания, и да се регистрират за "Големия онлайн разговор", който ще се осъществи през октомври в партньорство с английската компания Clever Together.

Такава масова онлайн дискусия за съвместно създаване на политики с гражданите се случва за пръв път в България. Паралелно, инициаторите ще търсят подкрепа сред общинските съветници и кмета на София за сформирането на работна група, която да създаде официалната рамка на механизма, която да бъде гласувана в Столичния общински съвет.

Досега от "Граждански бюджет за София" са провели срещи с фокус групи от граждани, представители на администрацията и НПО-та. 

"Бюджетът на града обобщава цялата политика на общината. Той е директен израз на визията, стратегията и приоритетите ѝ – на решенията, които е взела за нашия град. Гражданите имат право да участват по-активно в тези решения", казва ръководителката на проекта Теодора Зарева.  -"Бюджетът се реализира с нашите пари на данъкоплатци и като такива, имаме право на повече глас за това как се харчат те. Събитията от последните години дават ясна заявка за все по-голямата готовност на гражданите да са реален фактор при вземането на решения по обществените политики. Освен това, гражданският бюджет вече е заложен в дългосрочния план за развитие на столицата приет от СОС -  Визия за София."

Наистина ли софиянци искат това?

В дискусиите се отчита общото недоверие към институциите, както и конкретно към общината. Това създава нагласата, че участието на гражданите е формално и решенията вече са взети без тях. Дава се като пример формалното провеждане на обществени обсъждания.

Според проучването:

○ 84% от гражданите смятат, че общината не полага усилия да включва гражданите във вземането на решения за града

○ 87% биха участвали във вземането на решения за управлението на града

○ 79% смятат, че бюджетът не се изразходва прозрачно

○ 76% смятат, че бюджетът не се изразходва за правилните неща

○ 90% не са чували за граждански бюджет

○ 92% биха искали той да бъде въведен (след обяснение какво представлява)

Проектът се реализира от фондация "Спаси България" с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по ФМ на ЕИП 2014 - 2021. Ключов партньор за реализацията на големия онлайн разговор е компанията Clever Together.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.