Първи учебен ден в извънредна епидемична обстановка. По официални данни на Министерството на образованието и науката тази година за първи път училище звънец ще чуят 59 000 първокласници. Общият брой на учениците, които днес започват новата учебна година, е 717 000.

Заради заплахата от коронавируса тържествено откриване - по препоръка на министерството, има само за първокласниците, петокласниците и осмокласниците. Останалите ученици се събират в класните стаи или кабинетите.

Правилата на министерството заради извънредната епидемична обстановка са такива, че учениците ще трябва да носят предпазни маски в общите помещения на училищата, но не и в класните стаи. За учителите маските или шлемовете ще са задължителни. Всяко училище получи и препоръки как да се избягва струпването на деца в междучасията. Една от препоръките е и учевиците по възможност да прекарват почивките на открито в двора. 

От просветното министерство обявиха, че при необходимост могат да реагират в рамките на 24 часа и да преминат в дистанционна форма на обучение, ако епидемичната обстановка се усложни. 

Едва 250 са учениците, които предпочитат да започнат годината с дистанционно обучение. Такава опция бе дадена за семействата, които се притесняват от присъствената форма на обучение в условията на епидемична обстановка.