Собствениците на заведения продължават с нови и нови искания към държавата. След като бе намален ДДС от 20 на 9 на сто, след като дискотеките на закрито бяха отворени при епидемична остановка, след като намален бе ДДС до същия размер и за бирата и виното, сега те настояват данъчната ставка при доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги.

От  Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) са изпратили това си предложение до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова и финансовия министър Кирил Ананиев "в рамките на обявената миналата седмица процедура за обществено обсъждане на поредна серия от промени в данъчното законодателство". 

В писмото си те отбелязват, "че намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% е срещнало масова подкрепа от бранша, като е дало възможност на почти 70% от заведенията да запазят цените си. В 10% от тях пък се наблюдава намаление."

Както Клуб Z писа, мярката не доведе до намаление на цените, както се надяваха клиентите, а на места даже до покачване. В отговор браншовите организации заявиха, че никога не са обещавали по-ниски цени, а само да няма покачване. А че имало - било нормално с оглед летния морски сезон. 

Въпросът с различното облагане на храната на място спрямо тази за вкъщи всъщност се появи още с първата законодателна промяна, но тогава не намери решение. 

"С приетите изрични забрани в ЗДДС за прилагането на намалена данъчна ставка при доставка на преработени храни за вкъщи, офиси и др., законодателят без обосновка е приел тази доставка за обикновена продажба на стока, а не за продажба на ресторантьорска услуга, каквато е в действителност.

По същност ресторантьорският продукт може да се определи като услуга, която се получава в резултат на човешкия труд и съвкупност от множество услуги, от който една малка част е приготвянето на храната. При доставка на тази храна до вкъщи съвкупността от елементи и човешки труд не е по-малка, а напротив - по-голяма. Ресторантьорската услуга, независимо дали е предоставена на място или е предоставена за вкъщи, е услуга. Мястото на ползване на услугата от ресторантьора или предприятието за кетъринг не може да я определя веднъж като услуга и втори път като стока", посочват от БАЗ и СБЗ.

Заявяват също така, че в двaнaдeceт cтpaни oт EC пpилaгaт дифepeнциpaни cтaвĸи зa pecтopaнтитe и ĸeтъpингa, като във вcичĸи cтpaни c дифepeнциpaн ДДC зa pecтopaнтьopитe ycлyгaтa "tаkе аwау" (за вкъщи) cъщo ce oблaгa със същата или даже c пo-ниcĸa cтaвĸa: "В Испания, Франция, Италия и Австрия – облагането е с 10 на сто ДДС при доставка на храна и за консумация на място; Холандия – облагане с 9 на сто; Унгария – с 5 на сто, и т.н.".

"Същевременно обаче несправедливото третиране на ставката за ДДС върху консумацията на храна в заведение и доставката на храна до дома от същото заведение по два различни режима се приема негативно както от страна на бизнеса, така и на клиентите" - твърдят още от БАЗ и СЗБ, като не е ясно от какво би следвало да недоволстват клиентите, след като за тях крайната цена остава същата.