Доминик Тийм (Австрия) - Александър Зверев (Германия) е финалът при мъжете на Откритото първенство на САЩ по тенис. Двамата ще спорят за първа титла от Големия шлем в кариерите си в неделя. Австриецът за четвърти път е на финал, но досега не е печелил - два пъти на "Ролан Гарос" и веднъж на "Аустрелиън оупън". 

Впечатляващ е начинът, по който Саша Зверев взе връх в първия полуфинал - 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:3 срещу Пабло Кареньо Буста (Испания). Това е първият случай, в който германецът с руски корени прави обрат от 0:2.

Кареньо Буста показа страхотна игра в първите два сета, като във втория бе напът да спечели на нула. Зверев обаче се пробуди, върна единия пробив, беше близо да реализира още един и това видимо му даде увереност. Той промени представянето си в третия сет и успя да го спечели. Четвъртият предложи поредица от брейкове, но Саша вече бе набрал скорост.

Работеше не само първият му сервис, но и ударите от основната линия, решенията, които вземаше... Така за Кареньо Буста, който на осминафиналите се оказа печеливш от отстраняването на Новак Джокович, стана значително по-трудно. 

В петия сет Зверев вече имаше не само игрово, но и психологическо преимущество, а преди началото му испанецът взе медицински таймаут и получи помощ от рехабилитатор на корта. Саша поведе с ранен пробив, а накрая стигна до още един - 6:3 и 3:2.

Доминик Тийм не даде и сет на миналогодишния финалист Данийл Медведев (Русия) - 6:2, 7:6(7), 7:6(5). Австриецът показа, че е в отлична форма и има леко предимство на финала - и от гледна точка и на опита в такива сблъсъци.

Женският финал е тази вечер е от 23 часа наше време. Виктория Азаренка (Беларус) спря Серина Уилямс (САЩ) - 1:6, 6:3, 6:3. Тя има две титли в Шлема от Австралия и два загубени финала на US Open.

Нейна съперничка е Наоми Осака (Япония), която не даде никакъв шанс на белгийката Елизе Мертенс - 6:1, 6:0 в другия полуфинал. Азиатката стана №1 в Ню Йорк през 2018 г., а през настоящата седна на трона и в Мелбърн.