Принципно намеренията на министерството на отбраната на Германия са в рамките на една година в армията да се въведат полово обагрени чинове – като федлдфебелка (старшина в женски род) или подполковничка. Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер вече е подготвила съответните документи, които ще предостави за одобрение във вторник. Официално потвърждение на това намерение още няма, но както казва говорителка на министерството, въпросът за езиковото равноправие бил един от многото, които се обсъждали във връзка с равноправието на мъжете и жените в Бундесвера.

Засега при военните звания в Германия се използва обръщението „госпожа“ преди споменаването им. Но в бъдеще те ще се сдобият с род, макар и с някои изключения – понятията „капитан“ и „полковник“ не се предвижда да получат и женски род, за разлика от подполковник и бригаден генерал, които ще станат съответно подполковничка или бригадна генералка, ако постовете се заемат от дами.

Предишната министърката на отбраната и настояща председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не се е занимавала с тази тема, защото повечето жени в Бундесвера били против въвеждането на родове при чиновете. Дамската част от колектива на министерството на отбраната също се отнасяла скептично към плановете – било все едно дали чиновете ще имат различни родове според пола на носещите ги.

„Все си мислех, че Бундесверът има други грижи“, казва по този повод пред „Ди Велт“ говорителката по въпросите на отбраната на Партията на свободните демократи Мари-Агнес Щрак-Цимерман.

От страна на Социалдемократическата партия заявяват, че „принципно е добре да се размишлява по отношение на езиковата дискриминация“. Но досега нямали наблюдения офицерките от Бундесвера да са били недоволни от отсъствието на дамски названия на чиновете, повече се оплаквали от недостиг на бронежилетки, от недостатъччно ботуши и зле снабдени складове с униформи, поради което трудно можело да се намерят дрехи в нужния размер.

Говорителят на консерваторите (ХДС и ХСС) по въпросите на отбраната Хенинг Оте на свой ред казва:

„Няма връзка с армията! Имаме нужда от боеспособни части, а не от дискусия за половото обозначаване на чиновете – имаме по-важна работа.“

За момента жените в германската армия са 12 процента, което се оценява  като недостатъчно много. Желанието на пълномощничката по отбраната на Бундестага Ева Хьогл е този дял да достигне 30 на сто, това със сигурност щяло да се отрази добре на Бундсвера. А що се отнася до полово обозначените чинове, тя коментира, че „жените не били еднакво уважавани навсякъде“.