Съветът за национална сигурност (СНС) на САЩ при Белия дом излезе с изявление, според което Русия прави опити да „сее раздор и хаос“ в страната. Съответната версия е изложена в съобщение, публикувано на страницата на СНС в туитър, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

"Русия се опитва да сее раздор и хаос в Америка и други демократични общества. Днес администрацията използва (своите правомощия) в рамките на президентския указ 13 848 и включи в санкционните списъци четири лица, свързани с Руската федерация, за опит да повлияят на изборния процес в САЩ", се казва в текста.

 

СНС коментира и изявлението на американската корпорация Microsoft, която по-рано обяви, че хакери от Русия, Иран и Китай са участвали в кибератаки срещу хора и организации, свързани с предстоящите президентски избори.

"Microsoft потвърди предупрежденията от администрацията за чужди опити за намеса в американските избори", считат във ведомството.

Корпорацията "Майкрософт" неотдавна е уведомила компания, обслужваща кампанията на демократическия кандидат за президент Джо Байдън, че подкрепяни от руското правителство хакери са се опитали да проникнат в компютърната ѝ база данни, предаде днес Ройтерс в кореспонденция с гриф "ексклузивно".

"Майкрософт" назова хакерската група като Fancy Bear, същата, която през 2016 г. хакна имейлите на кампанията на Хилъри Клинтън и разкри съдържаниието им. Според американските разузнавателни агенции тази група е свързана с руското военно разузнаване.

Обслужващата Байдън фирма SKDKnickerbocker, базирана във Вашингтон, отказа да коментира, но свързан с нея източник е казал пред Ройтерс, че опитът за проникване е бил неуспешен.

Екипът на Байдън съобщи, че на прицел е бил взет личен мейл акаунт на човек, свързан с кампанията, но не и акаунти на самата кампания.

В следващите две публикации Съветът за национална сигурност също заяви, че „Китай продължава да полага усилия да влияе на американските официални лица“.

"Китай редовно използва американските медии за пропагандни цели", заяви СНС.

Освен това според Белия дом Иран „продължава да разпространява дезинформация в интернет, за да повлияе на изборите и да популяризира теми, които предизвикват разделение в обществото“.

В четвъртък американските власти включиха в санкционния списък руските граждани Антон Андреев, Дария Асланова и Артем Лифшиц, както и независимия депутат от Върховната рада на Украйна Андрий Деркач, който преди това публикува записи на разговори между бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и бившия президент на Украйна Петро Порошенко. Според Вашингтон хората от черния списък „са се опитали да повлияят на изборния процес в САЩ“.

Захарова: Русия не се меси в американските избори

Русия не се е месила и няма намерение да се меси в избирателните процеси в Съединените щати и в другите страни. Това заяви днес на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в коментар за санкциите на Вашингтон срещу трима руски граждани, предаде ТАСС.

"Бихме искали да напомним отново на американските си колеги: Руската федерация не се е намесвала, не се намесва и не се кани да влияе някак върху избирателните процеси в Съединените щати и в другите страни. Неведнъж сме предлагали на американците да обсъждаме и да решаваме всички съответни въпроси в спокоен деполитизиран регистър в рамките на уважителен диалог. Но отговор няма", каза Захарова.

Санкциите на САЩ срещу трима руски граждани за техни предполагаеми опити да повлияят върху избирателния процес в САЩ са насочени към по-нататъшно изостряне на двустранните отношения, заяви говорителката.

"Това буди съжаление. Впрочем това навярно е осъзнат избор от страна на хората, формиращи политиката на САЩ по руското направление", посочи тя. "Тези действия няма да доведат до резултата, желан от Вашингтон", допълни Мария Захарова.