"Ако роптаем срещу намеса на руската държава в чужди дела, би трябвало да не правим обратното."

Така отговори на въпрос на Клуб Z българският евродепутат Андрей Новаков от Европейската народна партия (ЕНП).

Той, съпартиецът му Радан Кънев и Искра Михайлова от либералната група "Обнови Европа" (ОЕ) дадоха брифинг за български журналисти по повод започващата днес сесия на Европарламента в Брюксел.

Клуб Z попита нашите представители как биха коментирали одобрените на референдум промени в руската конституция, които ще позволят на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 г. и дали смяат да предприемат по този повод някаква стъпка в ЕП.

"Не бих дал квалификации на президента на Русия. Той е  такъв, кавъвто е. Хората там са го избрали. Често ЕП е излизал с резолюции за процеси и събития, които са свързани с Русия или са станали там, и аз съм ги подкрепял", каза още Новаков.

Той изтъкна, че Парламентът е давал трибуна на руски опозиционери, подкрепял е тяхната активност и политическия плурализъм в Русия. Но в огромната си част тази отговорност е на руските граждани. Предстои да се види дали ще има реакции на обществото. Като че ли засега такива липсват, обобщи Новаков.

Решението на Путин си е негово и очевидно му се позволява да го взема, бе мнението на Искра Михайлова.

Тя е убедена, че всички политически групи в ЕП обсъждат казусите в Русия на свои заседания. Не е изключение и ОЕ. Либералите ги обсъждат както на работни групи, така и на посветени семинари с участието на либералната руска опозиция. Българската евродепутатка обеща, че фракцията й ще има при всички случаи позиция. Но в никакъв случай не е възможно да излязат със становище и решение до няколко дни.

А дали ще има позиция на Европарламента, зависи от решението на ръководителите на политическите фракции.

Клуб Z попита евродепутатите ни и какво мислят за произнесената преди два дни присъда срещу руската журналистка Светлана Прокопиева. Тя се отърва от лагера, който искаше прокуратурата, но бе осъдена да плати глоба от 500 000 рубли (6160 евро) за оправдаване на тероризма. Мнозина смятат, че обвиненията са скалъпени.

"Трудно се правят оценки на присъди, макар отстрани да е ясно, когато някой управлява 20-30 години. Въпреки това, формално спазвайки процедурите, не можеш да искаш да си обективен, а в същото време да им даващ оценки", смята Андрей Новаков.

Искра Михайлова бе лаконична, че и в такива случаи евролибералите са реагирали по политически път.

Радан Кънев говори почти изцяло по втория ни въпрос.

"Трудно е да се коментира както конституционен текст, така и съдебно решение в държава с модела на управление на Русия. Мисля, че всеки, който следи и дори повърхностно се запознава, е наясно, че конституционен ред в Русия няма. Той е формалност. Няма и независимо правосъдие. Т.е. този вид присъди са пряка последица на инструктаж на политическата власт към формално независимия съд по какъв начин да се произнесе", коментира той.

Според него както кухата и несъдържателна юридически конституция, така и политическите присъди на съдилищата са познати в БГ от тоталитарния период на комунистическия режим. А в Русия са познати още от периода преди комунистическата революция.

Колкото до еентуални действия на Европарламента, Кънев бе песимист:

"Честно казано, не мисля, че ЕП може с резолюция, декларация или друг акт по какъвто и да е начин да повлияе на процесите в Русия. Такъв акт би имал морално значение за хората, които се чувстват опозиция на Путин. И затова винаги сме ги подкрепяли. Но те нямат реално въздействие и не могат ефективно да защитят правата."

След което Радан Кънев премина от руското правосъдие към българското.

"За мен много по-съществен въпрос е доколко европейските институции ще защитят правовия ред в държави като България. Защото ние се намираме в много остра криза на правовия ред. За разлика от Русия, сме член на ЕС. За разлика от нейните граждани, се ползваме със значителни гаранции като европейски граждани. Тук е за мен, а вярвам и за много български граждани големият въпрос", завърши евродепутатът.