Министерството на финансите на САЩ обяви, че четири свързани с Русия лица са се опитали да повлияят на американския избирателен процес, в това число и украински депутат, който имал връзки с бивш адвокат на президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Украинският парламентарист Андрий Деркаш бе определен от министерството на финансите на САЩ като активен руски агент от повече от 10 години. Министерството посочва, че Деркаш е все още в тесни контакти с руското разузнаване. Ето защо на Деркаш бяха наложени санкции. Американското правителство го обвинява, че играе роля в чужди намеси с цел подкопаване на президентските избори през ноември в САЩ. Наложените му санкции са ясно предупреждение към Москва и лицата, изпълняващи нейните поръчки, че техните дейности няма да бъдат толерирани.

През май Деркаш разпространи монтаж от записи, които целяха да докажат предполагаеми корупционни факти, свързани с кандидата на демократите за президент на САЩ Джо Байдън, припомня Франс прес. Въпросните редактирани в монтажа записи бяха на частни разговори, проведени през 2016 г. от Джо Байдън и тогавашния украински президент Петро Порошенко. Деркаш обяви, че Байдън се е опитал да се намеси в украинските дела от името на сина си Хънтър Байдън, който работел в борда на украинска енергийна компания. Байдън отрече тези твърдения, а много експерти казаха, че те са неоснователни, но те бяха повторени от сина на Тръмп - Доналд Тръмп-младши, припомня ДПА.

Това лято съперникът на Байдън - Доналд Тръмп, претуитна съобщение, съдържащо тези записи, за които още преди това американското разузнаване каза, че са руски опит за оклеветяване на демократа, припомня Франс прес.

В края на миналата година Деркаш е имал среща с Руди Джулиани, бившия адвокат на Доналд Тръмп, припомня ДПА.

Министерството на финансите на САЩ наложи и санкции на трима други руснаци в качеството им на служители на руската Агенция за изследвания на интернет - организация, близка до Кремъл, смятана за един от основните центрове, подпомогнали за манипулацията на социалните мрежи в САЩ, допълва Франс прес.

Въпросната агенция вече е вписана в черния списък на САЩ заради опити за намеса в изборите по средата на мандата през ноември 2018 г.

Администрацията на Тръмп освен това повдигна обвинения на руски гражданин заради заговор за пораждане на недоверие в американския политически процес, предаде Асошиейтед прес.

Обвиненията са срещу Артьом Михайлович Лифшиц и засягат кражба на американски самоличности с цел откриване на фалшиви банкови сметки и разпространяване на съобщения, целящи да подкопаят доверието в политическата система.