64-ти ден на протести в цялата страна с искането на оставките на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Днешната демонстрация минава под наслова "Велико народно въстание-2", следвайки примера на първото "въстание" от 2 септември, когато се проведе един от най-големите и изпълнени със сблъсъци протести. 

Към този час в пространството пред Министерския съвет е спокойно. Множеството става все по-многолюдно, а хора продължават да пристигат постоянно. Около 20 ч. на площада вече имаше хиляди демонстранти. Движението е блокирано, а полицейското присъствие - засилено. Полицаите са оградили със заграждения сградата на Народното събрание, а пътят към входа откъм страната на БНБ се охранява от жандармерия, съобщи БНР. Продължават да се правят проверки на раници, чанти и други аксесоари, в които може да бъде скрит предмет, представляващ заплаха. От чантите на хората са изваждани всички бутилки, включително парфюмите. Тези, които отказваха да ги предадат - просто не бяха допуснати на протеста. Все пак може да ви се случи да минете и през няколко импровизирани КПП-та, но демонстранти не се спират без причина. Любезни униформени дори отварят бирата в кенчета - като изискването при футболни мачове - да не се хвърлят тежки предмети.

Според организаторите на демонстрацията от Отровното трио на площада към момента има протестиращи от цели 45 града на страната. 

Протестиращите пред МС пък обявиха, че към този час Дунав мост е блокиран от демонстранти. При споменаването на информацията площадът избухна в аплодисменти.

Впечатление прави, че пред официалния вход на Партийния дом, който вече е и нов парламент, са монтирани високоговорители, но не от протестиращите, а от полицията. 

Според адв. Николай Хаджигенов днес отново се готвят провокации, а полицията отново нямало "да си мръдне пръста, за да ги спре". Все пак към момента изглежда, че второто "велико народно въстание" няма заряда на първото от 2 септември. 

Малко след 21:30 ч. полицията започна леко да стеснява периметъра около Партийния дом. Появиха се и по-тежко въоръжените служители на жандармерията. Протестът обаче продължава да бъде изключително мирен и спокоен. Забелязват се и компактни групи от момчета с по-агресивни нагласи, но те са малко на брой.

Този път е помислено и за журналистите. От самите журналисти... След като по време на предното "въстание" някои колеги пострадаха, а полицаите се оправдаха, че репортерите нямали обозначение, днес от Асоциацията на европейските журналисти раздадоха жълти жилетки с надпис PRESS. Сутринта пък се раздаваха черни лепящи се стикери със същия надпис. 

Около 22:00 ч. протестът традиционно слуша и пя химна на републиката. Веднага след него организаторите от Отровното трио обявиха: "Ще продължим да слушаме музика, ще продължим да си говорим!"

Към 23:00 ч. хората започнаха на големи групи да се отдръпват от т.нар. Триъгълник на властта и да се разотиват. Изглежда, че второто издание на "великото народно въстание" е към своя край. 

Иначе протестът днес започна рано сутринта, а хора започнаха да се събират още малко след 7 ч. Още тогава полицията започна да обискира палатките в района, в т.ч. на майките от "Системата на убива". Забранени предмети в палатките не бяха открити. Намерени в храсти около района обаче бяха метална тръба, дървени пръти, камъни, ножове и прашки, а по-късно от МВР съобщиха и за бутилки със странни цветни течности, сред които и 10-литрова туба. По-късно се оказа, че в бултилките е имало боя, но и запалителни течности.

Малко по-късно от СДВР заявиха, че са задържани шестима души. Причина за първото задържане от днес е джобно ножче. Става въпрос за момче и момиче, претърсени от полицията. Според МВР те не пожелали да оставят ножчето или да го предадат за съхранение. Арман Бабикян от Отровното трио обаче твърди друго - че са пожелали, но въпреки това са били отведени. 

За куриоз съобщиха и от Отровното трио - "Задържане в 1РУ - СДВР до 24 ч.! "Тежко въоръжен" мъж заловен на протеста". А тежко въоръженият мъж, съдейки по снимките, направени от адвокатката на задържания и публикувани от триото, е носел със себе си... детски пистолети. Играчки. По-късно от МВР заявиха, че те може да бъдат напълнени с опасна запалителна течност и е било взето решение подобни предмети да се конфискуват.

В късния следобед пък стана ясно, че съдът е освободил всички задържани от първото "велико народно въстание" без никаква мярка за неотклонение. Причината - единственият свидетел на предполагаемите им хулигански действия е полицай, който е свидетел и по друго дело на действия, които са станали по същото време. Тоест съдът приема, че има практическо съмнение за лъжесвидетелстване.