Руският президент Владимир Путин е казал на италианския премиер Джузепе Конте, че ще създаде комисия за разследване на случая с Алексей Навални. Това заяви Конте в интервю за в. "Фолио", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Президентът Путин ме увери (в неотдавнашен разговор), че Русия възнамерява да изясни какво е станало, и ми каза, че ще създаде разследваща комисия и че е готов да сътрудничи на германските власти", заяви италианският премиер. "Сътрудничеството е най-добрият начин да не се позволи това драматично събитие да се отрази негативно на отношенията между ЕС и Русия", каза Конте.

Кремъл допусна днес, че може да е станало недоразумение, след като италианският премиер Джузепе Конте заяви, че руският президент Владимир Путин е обещал да бъде създадена комисия за разследване на предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, каза пред журналисти, че Русия все още не вижда основания за възбуждане на наказателно преследване във връзка със заболяването на Навални, който е лекуван в Берлин, след като Германия обяви, че случилото се е било опит за убийство. Русия не разполага с убедителни доказателства опозиционерът да е бил отровен и не е получила никакви медицински данни от Германия, допълни Песков.

Критикът на Кремъл е лекуван в берлинската болница "Шарите", след като му прилоша по време на вътрешен полет в Русия миналия месец.

Германия казва, че руският опозиционер е бил отровен, и иска от Русия обяснения за станалото, но тя отрича да е замесена по какъвто и да било начин. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви днес, че има "голяма вероятност" евентуалното отравяне на руския опозиционер да е било поръчано от високопоставени представители на руските власти.

Междувременно днес "Шпигел" съобщи, че Навални вече е способен отново да говори.