ЕС ще поиска от британците спешна среща по техния законопроект, който отхвърля отчасти ангажиментите им по Брекзит, съобщи днес зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович.

„Ще поискам възможно най-скоро да бъде организирана извънредна смесена комисия по Споразумението за напускане, за да могат партньорите ни от Обединеното кралство да представят подробности и да отговорят на нашите сериозни опасения за законопроекта“, каза той.

И предупреди, че на Острова би трябвало да са наясно какви последици ги очакват.

Британското правителство потвърди вчера, че планира да представи законодателство, отменящо част от Споразумението. Министърът за Северна Ирландия Брандън Луис заяви пред парламента, че при предвиждането на отделен митнически режим за Северна Ирландия след Брекзит на бизнеса и гражданите на региона е бил обещан безпрепятствен достъп до целия британски пазар.

„Предприемаме ограничени и разумни стъпки за създаване на предпазна мрежа, в случай че не бъде постигнато споразумение в преговорите за бъдещите търговски отношения“, изтъкна той.

Спорният законопроект на Лондон бе публикуван днес. Той засяга вътрешния пазар на Великобритания и по-специално внася промени в протокола за Ирландия и Северна Ирландия, целящ да бъде избегнато връщането на физическа граница на остров Ирландия в края на преходния период след Брекзит, който изтича в края на годината.

Веднага след публикуването ЕС предупреди Великобритания, че всяко нарушаване, дори минимално, на Споразумението за напускане,  ще наруши международното право и че това  подкопава и малкото доверие, останало между двете преговарящи страни по бъдещото търговско споразумение. Точно това написа в туитър председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя посочи, че основата за бъдещите проспериращи отношения е принципът „договорките трябва да се спазват“.

 

 

По-късно днес британската страна се съгласи да се срещне с ЕС по въпроса за прилагането на споразумението за Брекзит. Това съобщи говорител на правителствотото в Лондон, цитиран от Ройтерс.

„Ангажираме се конструктивно с ЕС чрез съвместния комитет и се надяваме, че тази среща ще спомогне за активизиране на дискусиите, така че да можем да постигнем договорени резултати“, каза говорителят.