Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правителството не възнамерява да променя условията на мярката за подпомагане на икономиката "60 към 40", но може да разшири обхвата ѝ, каза тази сутрин министърката на труда и социалната политика Деница Сачева. 

"Тази пропорция няма да бъде променена тя  ще остане 60/40", каза Сачева в интервю за БНТ. "Преференциалното [съотношение] 80/20 за пътническия транспорт и туризма ще се запази и ще се обсъди дали могат да бъдат включени допълнителни сектори."

Въпреки критиките и оплакванията от приложението на мярката Сачева посочи, че благодарение на нея сега безработицата у нас е 7,9%, или 244 хиляди души, докато без нея би била 11%.

В първия етап на мярката са запазени 171 хиляди работни места, каза Сачева и добави, че сега има заявки за запазване на още 126 хиляди.

Сачева каза, че правителството е приело предложението на синдикатите да бъде увеличено обезщетението за безработица на 12 от 9 лева на ден и то да бъде изплащано по-дълго, каза Сачева.

По думите ѝ през тази година едва 20% от сезонно заетите през лятото 70 000 души са имали възможност да работят, каза Сачева, и на това се дължи най-много спадът в секторите на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, където са 30% от всички безработни.

Сачева каза и че има предложение 50-левовата месечна добавка към пенсиите, която правителството реши да даде за три меесеца, да бъде продължена до края на годината.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.