„Вие пристигате от червена зона с COVID-19 и трябва да се самоизолирате за 14 дни. Свържете се незабавно с разпределителен център или лаборатория за тест за COVID-19 и ще получите талон за тест.“

SMS с това съдържание продължава да получава и днес всеки, тръгнал от България към Белгия. Посланието пристига, след като е изпълнено въведеното от властите в Брюксел изискване за попълване на онлайн формуляр.

Проблемът обаче е, че от миналата седмица според белгийските здравни органи вече няма „червени зони“. Причина за несъответствието е техническа неизправност, съобщиха за Клуб Z дипломати от Белгия и България.

„Червени зони“ бяха Североизточният и Югозападният райони на страната ни. И за пристигащите оттам се изискваха и тестове, и 14-дневна карантина.

Но Белтия вече извади България от „червената зона“. Пет от шестте района у нас са в „оранжевата зона“ и това означава, че тестовете и карантината не са задължителни, а само препоръчителни. „Зелен“ е единствено Северозападният район и за хората оттам няма никакви ограничения при пътуванията.

Актуализирана информация е налична в сайтовете на министерствата на външните работи и на България, и на Белгия. От двете ведомства изрично заявиха за Клуб Z, че пристигащите от България се ползват с пълна свобода на движение и не ги заплашват никакви глоби.

Не е ясна причината защо и досега не е отстранена неизправността. Такива съобщения са били получавани и в събота, и в неделя.