На 8 септември сутринта ще започне изплащането на суми, включени във втората частична сметка за разпределение на приети вземания към обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщиха днес синдиците на банката в съобщение.

Общата сума, която ще бъде изплатена по тази сметка, ще бъде равна на 430 милиона лева. Първата сметка по разпределеието бе 570 млн. лв. и бе реализирана още през май миналата година. Тоест общата сметка по разпределението вече достига 1 милиард лева, като по официални данни до момента усвоените от кредиторите са почти 95% от първата сметка.

Сегашната ще бъде разпределена на притежателите на депозити от банката. Изплащането на сумите ще се извършва срещу лична карта и идентификация на вложителя чрез клонова мрежа на "УниКредит Булбанк" АД. 

Важно уточнение е, че третата сметка, която ще бъде отворена, ще е за онези кредитори, които водят дела по прихващанията и претендират за непризнати вземания от КТБ. Четвъртата сметка пък ще бъде пълна с парите, събрани до момента от синдиците от фирмите акционери на "Виваком". 

Общата сума за връщане вероятно ще удари 1,5 млрд. лева.