Членовете на ВСС най-общо днес показаха, че не им е известно какво точно искат от новата и работеща пилотно вече втори месец Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС)... Но поискаха срок, в който изпълнителят "Информационно обслужване" да го отстрани.

От "Информационно обслужване" им казаха, че не могат да им дадат срок, ако не знаят какво искат.

Затова пък дискусията в Съдийската колегия на ВСС по темата продължи забележителните часове от 9:30 до 15 ч., а Гергана Мутафова - член на ВСС и ръководител на проекта, щеше да припадне, като я попитаха дали не може без квалифициран електронен подпис (КЕП) и дали не може някак да се надгради крайният срок по Оперативна програма "Добро управление", който е до 31 декември 2020 г.

"Съгласно договора с ОПДУ имаме редица ограничения, които трябва да спазваме, и неспазването на договора ще доведе – не съм разговаряла с ОПДУ, но ако трябва ще разговарям – по скромното ми мнение до финансова корекция, близка до 100 %", заяви тя.

 

Базисен проблем след пилотното въвеждане на ЕИСС е недоволството на магистрати и съдебни служители, че решенията в нея вече могат да се подписват само с КЕП. На въпросите на членовете на ВСС - това не може ли да става без подпис (Севдалин Мавров) им се обясни, че това застрашава сигурността. Снежанка Смилкова от "Информационно обслужване"  отговори, че едно решение за премахване на КЕП означава цялостна промяна на концепцията на системата, на заложените вътре логики за генериране на файлове, за даване на номера и на всичко. Тя заяви, че това означава "цялостно да променим логиките вътре в системата – ако вземете такова решение, ще трябва да я пренаписваме". Иначе можело... (от което по-скоро се разбра, че съдебната система вече е "женена" с КЕП, б.р.).

А на другото питане – не може ли да се подписва с КЕП от дистанция, също на членовете бе напомнено, че това би създало сериозни и съвсем нови проблеми със сигурността, които за да се отстранят, трябва финансов ресурс, който пък... изобщо не е предвиден в договора досега. Боян Новански попита иронично - защо магистратите се интересуват от това - за да подписват присъди от вилите си ли.

Всъщност отговорът е, че сега системата, ако и да би работила приемливо в районен съд, където съставът е от 1 човек, при тричленка, трябва само едновременно тримата съдии да подпишат едновременно. Да не говорим, че във ВАС има и 7-членни състави...

Например практиката: съдия докладчикът подписва присъда и оставя другите членове да подпишат, когато имат възможност, не става. А Лозан Панов и после Севдалин Мавров попитаха - откога при това положение текат сроковете за обжалване - оказа се при генериране на файла, още преди първият подпис да се положи.

Коментира се, че има производства, по които съдията буквално слага едно "Да". И заради него ще трябва да се прохожда цялата пътека с електронния подпис и пр.

Не е налице и интеграция със системата на прокуратурата, чрез която да се създава електронен образ на тяхното досъдебно производство, който съдиите да четат. От думите на Гергана Мутафова, която е от прокурорската колегия, стана ясно, че двете системи – на прокуратурата и новата на съда не си „говорят“. Ще почнат, но някъде в светлото бъдеще.

Така изглежда днес – 5 години след решението за старт и 6,8 млн лв. по-късно прословутата ЕИСС на съдилищата, внедрена пилотно в 17 съдилища от различен калибър.

Всъщност, разбра се, че милионите са имагинерни – тъй като ако не заработи напълно до Нова година, може да се наложи споменатата финансова корекция от Оперативна програма „Добро управление“, която по думите на Гергана Мутафова може да е... до 100 %, или казано просто – Европа да не даде нито цент и ВСС да трябва да плати сметката.

Има също така проблеми с актовете от закрити заседания, със смяна на член от състава, с това - какво да се прави с електронния вариант освен на споменатите прокурорски досъдебни производства, така и с обемистите дела по несъстоятелност, с които съдиите трябва да боравят.

А Севдалин Мавров попита как ще се принтира например делото "КТБ", или делата на Вальо Топлото (не стана ясно защо ти е да принтираш КТБ, б.р.). След което един от доайените на ВСС заяви, че има стари хора в системата, които няма да се научат лесно или направо никога няма да се научат на ЕИСС.

Освен това стана ясно, че новата система работи около 3 пъти по-бавно от досегашните пет, които са „на въоръжение“.

След часове заседаване от Съдийската колегия се наложи да си напомнят, че всъщност ЕИСС е вече избрана от върховния орган - Пленума, да бъде внедрена, че решенията занапред се взимат също от Пленума, а не от Съдийската колегия и че тяхната работа на днешното заседание е... просто да кажат на Пленума.

Но какво?

А пленумът пък да обсъжда със спечелилия поръчката „Информационно обслужване“ и с управляващия орган на оперативната програма.

"Целта ни е тук да направим някакво предложение пред Пленума. Но ние трябва да знаем какво да предложим. Според мен – какво трябва да се коригира в ЕИСС, за да не блокира системата", придложи Олга Керелска.

От около 70 писма от съдилища (които не са публични) днес косвено се разбра, че голяма част са абсолютно недоволни, не подкрепят системата и дори мислят, че тя ще блокира.

Опонентите заявиха, че със старите системи - общо 5 най-различни, се работи от години и затова на всички са им "удобни" и са свикнали. А от държавната фирма директно намекнаха, че са получавали запитвания от местни магистрати - не може ли да имплементират техни си функционалности. Което навеждало на много въпроси... 

Боряна Димитрова през повечето време напомняше, че никъде в закона не се говори за изчезване на хартията и че електронно правосъдие всъщност не означава това.

Така чак следобед Гергана Мутафова обобщи основния проблем - може ли системата да работи без КЕП.

Вторият най-важен: за синхрон с актовете на прокуратурата е ясен, защото... такъв синхрон няма. Ще има, когато заработи друга електронна система по друг европроект, по който трябва да се оправят прокурорските актове.

На фона на всевъзможни екзотични идеи: от това да се пита управляващият орган на ОПДУ - дали само с част от заработилите модули няма да се "покрият" изискванията за финансиране на европроекта, през това да се "блокира" стартирането в софийските съдилища - защото са големи, към 15 ч всички се бяха изнервили и гласуваха малко насипно.

Така Вероника Имова обобщи: да заработи екип, който отчита и отгстранява проблемите, отчетени като "обратна връзка" от съдилищата.

Да се направи и работна група с представители на 5-те апелативни района в страната.

Решението на съдийската колегия било важно "за да потуши тревогата и напрежението, усещането за нерешени проблеми" у магистратите.

Допълниха и това - да се иска становище от управляващия орган и да се внесе питането в Пленума.

Да се отложи евентуално с решение на Пленума (който няма да се събира до 14-и) планираното за понеделник (7 септември) внедряване в софийските съдилища. Но не във всички - само в СРС и СГС. А пък Драгомир Кояджиков обърна внимание, че в Апелативния съд то вече е започнало.

Припомняме, че по повод действащата от 2015 г. система за случайно разпределение на делата, прокуратурата образува досъдебно производство, влезе във ВСС със свои компютърджии, насрочи се одит (който после остана секретен), а Иван Гешев поименно посочи виновните - Лозан Панов (нищо че едва е бил избран), Христо Иванов (нищо че той не гласува изобщо с ВСС) и Калин Калпакчиев - нищо че ръководителят на проекта беше друг.