Кремъл за пореден път отрече обвиненията, че стои зад отравянето на Навални и обяви, че няма основания да се налагат санкции срещу Русия, предаде Ройтерс. Коментарът идва ден, след като Меркел съобщи, че опозиционерът на Путин е бил отровен с вещество от групата "Новичок".

Дмитрий Песков предупреди другите страни да не прибързват със заключенията.

"Няма основания да се обвинява Руската държава. И ние не сме склонни да приемем каквито и да е обвинения в това отношение", заяви той пред репортери.

Затова според говорителя на Кремъл няма причина да се обсъждат санкции срещу Русия. Меркел заяви, че Германия ще се посъветва със съюзниците от НАТО, за да решат как да реагират след откритието. Германската канцлерка е поставена под натиск у дома да наложи санкции върху "Северен поток 2".

Смята се, че газопроводът ще увеличи двойно капацитета на съществуващия "Северен поток 1" при пренасянето на газ директно от Русия за Германия. Проектът е завършен на 90 процента и трябва да влезе в действие в началото на 2021 г., припомня Ройтерс.

Песков посочи, че газопроводът ще подпомогне не само Русия, но също на Германия и Европа и че обсъждането на санкциите е повлияно от емоции.

"Не разбираме каква би била причината за каквито и да е санкции", заяви той.