Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Излишък в републиканския бюджет все още има, но през осмия месец на годината - август, той е започнал да се топи сериозно.

Това показват предварителните оценки на министерството на финансите за изпълнението на консолидираната фискална програма. От данните се вижда, че към края на август бюджетът бележи излишък от 1,53 млрд. лв. или 1,3 от прогнозния БВП. В същото време обаче последният месец е стопил цели близо 200 млн. лв. от него. 

Припомняме, че в края на юли излишъкът в хазната бе оценен на малко над 1,72 млрд. лв. Преди няколко месеца правителството поиска, а парламентът актуализира рамката на бюджета, така че той да отговаря на новите реалности в условия на пандемия и икономическа криза. Финансовото министерство, ръководено тогава от Владислав Горанов, заложи краен дефицит в бюджета от 3,5 млрд. лв. Число към което се върви, но твърде бавно, имайки предвид, че правителствените мерки за помощ на бизнеса не дават особено добър резултат и голяма част от парите отделени за схемите остават неизползвани. 

Иначе - към края на август в хазната са събрани почти 29 млрд .лв. Очаквано - данъчните приходи, сравнено с миналата година, са почти милиард надолу. За сметка на това растат постъпленията от еврофондовете, които трябва да бъдат усвоени до края на годината. 

Разходите пък са в размер на 27,253 млрд .лв. или с отново с около милиард по-малко, спрямо 2019 г. Според МФ основно повече пари се дават за социални и здравноосигурителни плащания и разходи за персонал. По-ниският разход в условия на криза означава само едно - държавата не прави достатъчно капиталови инвестиции. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.