Според Кремъл ситуацията в съседна Беларус е под контрол и няма нужда от изпращане на сили в подкрепа на президента Александър Лукашенко, срещу когото продължават протести след спорните избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пред журналисти днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че беларуските сили за сигурност и ръководството на страната "доста уверено" държат ситуацията под контрол.

Руският президент Владимир Путин съобщи миналата седмица, че е създал по молба на Лукашенко резерв от сътрудници на руските правоохранителни органи, които да помогнат на Беларус "при необходимост", припомня Ройтерс.

"В момента не може да става дума за използване на този резерв", заяви днес Песков, цитиран от ТАСС. "Руският президент всячески е подчертавал, че става дума само за краен случай, ако екстремистките елементи пристъпят към пряка дестабилизация. Сега виждаме, че положението е под контрол, затова в момента няма смисъл да говорим за това", каза той.

Използването на въпросния резерв няма да изисква съгласието на Съвета на федерацията, защото това са задължения на Русия към Беларус в рамките на договорите за съюзната държава и на Организацията на договора за колективна сигурност, които по-рано бяха ратифицирани от руския парламент, уточни говорителят на Кремъл.

Според Песков Москва също така е готова да окаже помощ на близкия си съюзник Беларус и за евентуална промяна на конституцията, ако бъде помолена, отбелязва Ройтерс и припомня, че по-рано тази година Русия прие поправки в собствената си конституция, които позволяват на Путин да остане на власт до 2036 г., ако бъде преизбран.

Путин и Лукашенко ще се срещнат в Москва до две седмици, съобщи още Песков.

Датите още се съгласуват, но двамата президенти вчера се уговориха, че това ще се случи през следващите две седмици, следователно в рамките на две седмици със сигурност ще има среща, каза говорителят на Кремъл