Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дали протестът на 2 септември, замислен като “голямото метене”, наистина ще се превърне в повратна точка за България? Или просто ще пречупи върха на гражданското недоволство? Дотогава остават по-малко от 48 часа, а отговорът зависи от мащаба на протеста - колко хора ще се съберат в подкрепа на исканите оставки на третия кабинет "Борисов" и на главния прокурор Иван Гешев. На 2 септември ще бъде 56-ият ден от протестите - и всички вече си дават сметка, че енергията от юли се изгуби през август. Затова и призивите за общонационален митинг са толкова настойчиви.

В очакване на деня хикс

Стига замеряне на фасадите с яйца, домати и памперси - не те, а фасадната демокрация е проблемът. Стига мъртва цаца и инсталации с бесилки и ковчези - това не е пърформанс. Да, имаше бесилки и на протестите в Ливан, но също и десетки хиляди граждани по улиците. Именно силата на техния гняв принуди правителството да подаде оставка броени дни след унищожителната експлозия в Бейрут.

В сряда чакаме винкели от Перник, заяви вчера един от инициаторите на протеста - адвокат Николай Хаджигенов от “Отровното трио”, призовавайки “да изрежем тумора”. Но гражданите ще свършат по-добра работа от винкелите. Защото винкелите чупят глави, стъкла и автомобили.

Денят 2 септември е избран неслучайно - депутатите се връщат за първо пленарно заседание след лятната отпуска. Народното събрание ще бъде под обсадата на протестиращите. Но не познатата сграда с надпис “Съединението прави силата”, а бившият Партиен дом, част от триъгълника на властта, люлката на протестите. Призивите сградата да бъде блокирана връщат към събитията от януари 1997, когато граждани обградиха парламента и се наложи депутатите от БСП да бъдат изведени през полицейски кордон и под щитовете на жандармерията.

Сега е важно какви мерки ще вземе полицията. Дали ще има метални ограждения като при протестите срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС? Или полицията ще действа така, както беше разпоредил Борисов - да не закача протестиращите? Полицейските шефове знаят, че ако напрежението ескалира, със сигурност ще им бъде търсена отговорност.

Очаква се есенната сесия на Народното събрание да стартира с гласуване на две оставки - на председателката на ЦИК Стефка Стоева и на правосъдния министър Данаил Кирилов, двигател (или маша) на проекта за промени в конституцията (тази оставка още не е внесена в Народното събрание, б.р.). Все още не е публично известно кой ще ги замести. И е парадоксално, че Кирилов напуска властта, а проектът му, подложен на остри критики от известни юристи, е на прага на парламента. Бъдещето на идеите в този писан в “12 без 5” документ - свикване на Велико народно събрание, намаляване на броя на депутатите, все по-недосегаема прокуратура - също се крепи на върха на протеста, свикван на 2 септември.

Накъде след 2 септември

След 2 септември ще е ясно дали ГЕРБ и коалиционните им партньори ще внесат компрометирания си проект за конституция за обсъждане в пленарна зала. Набавянето на необходимите депутатски съгласия е само претекст - управляващото мнозинство има 116 гласа, а осигуряването на още четири до изискваните 120 едва ли е проблем.

Протестът на 2 септември ще тества и капацитета на парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Въпреки отправените от “Позитано” 20 призиви да се участва активно в протестите, за БСП това ще е изпитание предвид разединението по върховете на партията и ожесточаването на вътрешнопартийните битки на фона на наближаващите преки избори за лидер на 12 септември. А за извънпарламентарното обединение “Демократична България” общонационалният протест е шанс да покажат потенциал извън кръга на софийската градска десница.

Всъщност протестите вече успяха - независимо колко демонстранти ще бъдат преброени на улицата. Доверието към властта е изчерпано. Рейтингът на Борисов е нечувано нисък.

Тик-так, тик-так. Текат часовете до 2 септември. И минутите за заложени компроматни бомби. Колко още Борисов ще бави оставката?

"Дойче веле"

Коментари

Надувайте балона...

надувайте! Но като се спука..... какво ще лаете?
 's picture

godo1952

Калин

След като няма да има ВНС, тик-такането на Гешев ще си е пълни 7 години. Никой няма да има пълно мнозинство в парламента, за да промени неговият мандат. А тик-такането на Гешев още 7 години, крие още много, много изненади за за някои хора.

В очакване на годо си мисля:

Уважаемият Калин се пише голям антикомунист, Но изобщо не му бърка в антикомунистическата душа фактът, че пленарните заседания на Народното събрание ще се провеждат не в сградата, символ на парламентаризма в България, а в сградата, символ на комунизма, обявен от Народното събрание, като престъпен режим! Нъл тъй?
 's picture

godo1952

Калин

Мога само да отбележа, че най удачното от всичко написано от теб, това е псевдонимът ти " Чеп За зеле" !
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Тик-так, надежди говеждо

Секс без изрично взаимно съгласие става изнасилване! Sorry, муци!
 's picture

смехурко

Това ли са само недоволните у нас?!

Тази нищожна тълпа пред НС , не събужда нито подкрепа, нито уважение в много от нас. Може да сме недоволни от ГЕРБ, но тази политическа мътилка, която организира метеж, под ръководството на руското протеже Р.Р., не е и не могат да ме представляват в НС в бъдеще! Съжалявам за унищожаването на "десницата", която доскоро, получаваше винаги моя глас.

Авторке,

48 часа минаха...... не се ли срамуваш от написаното като виждаш резултата? Или не ти пука, за това ти плащат!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.