Президентът на САЩ Доналд Тръмп очевидно залага много на темата за реда и законността в кампанията си.

Опонентите му вече го обвиняват, че умишлено подклажда расовите напрежения, тлеещи вече месеци в САЩ, за да консолидира и мобилизира своя електорат срещу демократите, които той обвинява в толериране на беззаконието и хаоса.

Демократите обвиниха днес Тръмп, че се опитва да разпали расови вражди и да предизвика насилие в интерес на кампанията си, след като той похвали свои привърженици, които влязоха в сблъсък с протестиращи през изминалата нощ на безредици в Портланд, щата Орегон, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп каза, че ще отиде и в Кеноша, щата Уисконсин, където също възникнаха безредици, след като полицай простреля в гърба и тежко рани чернокож.

Мъж, смятан за привърженик на крайнодясна група, беше убит с огнестрелно оръжие в Портланд, който е сцена за всекидневни протести от месеци. Сблъсъкът през изминалата нощ беше между привърженици на движението “Животът на черните има значение” и привърженици на президента. Той похвали последните в туитър като “ГОЛЕМИ ПАТРИОТИ” (АП цитира туитовете на президента с оригиналния им правопис, включващ употреба н главни букви извън граматическите правила - б.р.) и ретуитна името на убития с думите “почивай в мир”, предизвиквайки буря в социалната мрежа.

Тръмп препубликува и туитове на хора, които обвиняват за убийството кмета на Портланд, който е от Демократическата партия.

“Хората в Портланд, както всички други градове и части на нашата велика Страна, искат закон и ред”, написа Тръмп в туитър вчера. “Радикално левите демократически кметове, като чучелото, управляващо Портланд и човекът, който точно сега е в мазето си (кандидатът за президент на демократите Джо Байдън, който е оборудвал тв студио в мазето на дома си в Уилмингтън, щата Делауеър, и там записва посланията си- б.р.) никога няма да могат  да го направят.”

АП отбелязва, че през цялото лято Тръмп описва американските градове като поставени “под обсада” от насилие е беззаконие въпреки факта, че повечето от демонстрациите против расовите неправди бяха мирни.

Почти девет седмици преди деня на президентските избори, 3 ноември, някои от съветниците му виждат агресивното послание за “закон и ред” като най-добрия начин президентът да обърне гласоподавателите срещу демократическия му съперник Джо Байдън и да си върне подкрепата на провинциалните избиратели, особено на жените, които са го изоставили. Демократите обаче обвиняват Тръмп, че сее размирици и че се опитва да подклажда насилието за политическа изгода, вместо да се опита да успокои напреженията.

“Той може да мисли, че войната по нашите улици е добра за шансовете му за преизбиране, но това е не президентско водачество, липсва му дори основно човешко състрадание”, каза Байдън в изявление в отговор на стрелбата, в което той “недвусмислено” осъди насилието от всички страни и обвини Тръмп, че “безразсъдно го окуражава”.

Кметът на Портланд Тед Уилър обвини президента за напреженията.

“Наистина ли се учудвате, г-н президент, защо сега за първи път от десетилетия Америка вижда такова ниво на насилие?”, каза той по предавана по телевизията пресконференция. “Вие сте този, който създаде омразата и разделението.”

Тръмп представя предстоящите избори като сблъсък между “закона и реда” и анархията и заклеймява протестиращите като “бандити”, като решително защитава полицията. Тази тема беше основна на конгреса на републиканците през изминалата седмица.

Очаква се Тръмп да продължи да набляга на нея, когато отиде в Кеноша утре, където напреженията още не са утихнали, след като полицай простреля на седем места в гърба 29-годишния чернокож Джейкъб Блейк, оставяйки го най-вероятно доживотно парализиран. Това става месеци след смъртта на чернокожия Джордж Флойд от задушаване при полицейски арест в Минеаполис, Минесота, която отприщи расови бунтове в цяла Америка, невиждани от 60-те години на миналия век.

Програмата на Тръмп предвижда той да се срещне с полицаи и да огледа пораженията от протестите в града, където демонстранти разрушиха магазини и изгориха постройки.

Губернаторът на Уисконсин Тони Евърс, също демократ, помоли Тръмп да премисли плановете си в писмо в неделя.

“Аз, заедно с други общностни лидери… сме загрижени за това, което вашето присъствие би означавало за Кеноша и за нашия щат. Безпокоя се, че вашето присъствие само ще попречи на нашето оздравяване. Тревожа се, че вашето присъствие само ще забави работата ни да преодолеем разделението и да тръгнем заедно напред”, написа Евърс.