Парламентът на Северна Македония одобри новото коалиционно правителство на страната начело с премиера Зоран Заев, съобщиха световните агенции.

Вторият кабинет на Заев има 19 министри - със седем по-малко отпреди. Седем от ведомствата бяха дадени на етнически албанци по силата на коалиционно споразумение след проведените избори.

Зоран Заев заяви пред депутатите, че новото му правителство ще се съсредоточи върху съживяването на икономиката, справянето с коронавируса и борбата с корупцията. Той обяви планове за нови чуждестранни инвестиции на стойност 1 милиард евро, 40-процентно увеличение на минималната заплата и пенсиите и реформа в правосъдието, съобки бТВ. 

Премиерът Бойко Борисов поздрави Заев, обявявайки това във фейсбук:

"Искрено желая успех на моя приятел Зоран Заев, който бе преизбран за министър-председател на Република Северна Македония. България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на своя най-близък съсед, водена от вярата, че процесът на присъединяване към ЕС ще бъде ключов двигател за реформи и стабилност. Трябва да продължим да работим за по-доброто бъдеще на гражданите и да развием отношенията между Република България и Република Северна Македония на нивото, на което винаги е трябвало да бъдат - на най-близки приятели.

През 2017 г. двамата със Заев лично подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество който не само отвори нова глава в историята на двустранните ни отношения, но и показа пред света, че страните от региона сме достатъчно зрели, способни и амбицирани да решаваме проблемите си сами."

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева изпрати поздравителни писма до новоизбрания вицепремиер по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров и до новия министър на външните работи Буяр Османи. Захариева потвърждава последователната подкрепа на България за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз, съобщиха от МВнР.

„Вярвам, че историческото решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС, за което България положи много енергични усилия, предоставя неизменимата възможност Република Северна Македония да демонстрира своята привързаност към европейските ценности и принципи. Напредъкът на Вашата страна по пътя към членството в ЕС ще зависи от индивидуалните усилия за изпълнение на определените критерии и ангажиментите за укрепване на приятелството със съседните страни и изпълнението на двустранните договори за добросъседство“, подчертава тя в писмото си до Никола Димитров.

Външният ни министър изразява очакване Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси скоро да възстанови своята дейност, като от страна на членовете от Република Северна Македония бъде проявено конструктивно отношение и ясен ангажимент за постигане на съгласие по обсъжданите въпроси.

В писмото до министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, Екатерина Захариева изтъква, че с подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество двете страни са демонстрирали зрялост и ясно са заявили волята си да развиват отношенията си на основата на общата история, културната и езиковата традиция и укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности.