Русия признава президентските избори, проведени в Беларус, за легитимни, а Александър Лукашенко - за победител.

Това заяви в интервю за телевизия "Русия-1" руският президент Владимир Путин, цитиран от БТА. Държавният глава на Руската федерация припомня, че е поздравил "Александър Григориевич Лукашенко с победата на тези избори".

Путин предположи, че позицията на Запада за изборите в Беларус е била подготвена предварително. Той се аргументира с отказ на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати наблюдатели на изборите, въпреки поканата, изпратена от беларуските власти.

Пред ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че Путин засега не планира посещение в Минск.

Според "официалните резултати" Лукашенко е спечелил нов мандат на проведените на 9 август в Беларус избори с 80 процента от гласовете. Тези резултати обаче не бяха признати от опозицията. Последваха масови протести, а в резултат - арести, полицейско насилие, има и жертви. Само снощи 32 души са били задържани "за участие в незаконни протести" - според съобщение на властите в Минск. 

Редица журналисти от чуждестранни медии са били лишени от акредитация в Беларус. Мярката е била предприета от министерството на външните работи въз основа на решение на Междуведомствената комисия за сигурността в информационната сфера, съобщи пък Беларуската асоциация на журналистите. Анулирана е акредитацията на журналисти, представляващи в Беларус германската телевизия А Ер Де, медийната група Дойче веле, британското обществено радио и телевизия Би Би Си, Радио Свобода, водещите информационни агенции Асошиейтед прес, Ройтерс и Франс прес, както и други медии.