Американски бомбардировачи Би-52 Стратофортрес са прелетели над всички страни от НАТО днес по време на учение, целящо, според американските военни, да демонстрира солидарността на алианса насред множество признаци за пукнатини в него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Четири от бомбардировачите, базирани в Обединеното кралство, са прелетели над европейските членове на алианса, а други два, базирани в Северна Дакота, са прелетели над Канада и САЩ.

Еднодневната мисия е била част от редовни мисии, които се провеждат в Европа от 2018 г., но сега е била замислена, за да демонстрира натовската солидарност, подобрената готовност за бърза реакция и осигуряване на възможност за въвличане във въздуха на всички страни членки, се казва съобщение Командването на силите на САЩ в Европа.

При прелитането на бомбардировачите над европейските страни членки са се включили и няколко изтребителя на партньорски страни и самолети за презареждане във въздуха.

Учението идва в момент на нарастващ спор между натовските членки Гърция и Турция относно юрисдикцията във водите в Средиземно море и твърдата тактика на президента на САЩ Доналд Тръмп да накара натовските съюзници да харчат повече за отбрана, която накара много от тях да изразят безпокойство относно американския ангажимент към Европа.

В изявление днес на Тод Уолтърс, шеф на Командването на силите на САЩ в Европа, се казва, че ангажиментът на САЩ към алианса НАТО остава непоклатим. Днешната мисия на американските бомбардировачи подчертава американския ангажимент към глобалната сигурност и стабилност, се допълва в изявлението.