Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не са много историите като тази... 

Месецът е август - само че не 30-и като днес, а 16-и. Годината обаче е 1986-а. В историята на музиката и по-конкретно - в Донингтън парк, Англия, се случва нещо без аналог.

На 31 декември 1984 г. емблематичния барабанист на Def Leppard Рик Алън губи лявата си ръка. На този ден 21-годишният музикант кара спортния си "Корвет" и при изпреварване на междуселски път до Шефилд не успява да прецени добре скоростта и завоя. Колата се завърта, удря се в каменна стена и се преобръща.

Музикантът - сочен за една от младите надежди на барабаните в цяла Британия, изхвърча от колата, като неправилно сложеният му колан откъсва лявата му ръка от тялото, припомня днес журналистът Васко Катинчаров. По случайност в района на инцидента се оказва медицинска сестра, която прибира ръката в плик с лед, за да я съхрани. Рик веднага е откаран в болница, където лекарите успяват да му я пришият обратно. За съжаление в следващите дни след операцията се развива инфекция, което налага ръката му да бъде напълно ампутирана. Дясното му рамо също е раздробено и не е ясно дали ще може да използва пълноценно дори дясната си ръка.

И тук става наистина чудото в света на финансовите акули и многомилионните продажби и турнета - бандата категорично отказва да смени Рик. Def Leppard към онзи момент вече са издали 3 "тави", но шедьовърът Hysteria дори още не е написан...

Рик намира сили и 20 месеца след инцидента се завръща триумфално с Def Leppard на сцената на фестивала Monsters of Rock.

За целта през тези близо две години е създаден специален сет барабани, като с единия си крак "удря" и соло барабанчето, за което по традиция колегите му използват лявата си ръка. И не само за него, разбира се...

За съжаление от този исторически момент към днешна дата се намира само аудио:

Ето обаче една затрогваща "кавърверсия" на случката - на същото място и със същите участници 23 години по-късно:

 

През последвалите детесилетия Рик толкова овладява барабаните въпреки недъга си, че на практика скъсва с нуждата от електроника, за да е 100 % пълноценен.

Като на това соло...

И ето ги днес - толкова години по-късно - при въвеждането им в Залата на славата през 2019 г. Не е зле като за група с еднорък барабанист, която губи единия си китарист заради свръхдоза, а другият се разболя от рак. Нали?

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.