Ако бъде преизбран, американският президент Доналд Тръмп ще поиска от своята администрация да наложи тарифи за всички компании, които напускат САЩ, за да създават работни места в други държави. Това заяви самият той по време на речта си за приемане на неговата кандидат-президентска номинация по време на Републиканската национална конвенция, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

"Ще наложим тарифи на всяка компания, която изоставя Америка, за да произвежда работни места в чужбина...Ще направим така, че нашите компании и работни места да останат в страната ни, както вече направих досега. Програмата на Джо Байдън (б.р. кандидат президента на демократите) е направена в Китай. Моята програма е направена в САЩ"

Агенцията припомня, че през месец май Тръмп заплаши да наложи нови данъци на американски компании, които произвеждат стоки извън Съединените щати - още един ход, който може да  предприеме неговата администрация, за да накара веригите за доставки да избягват Китай и да издигне нови търговски бариери.

Президентът направи подобен коментар и през миналата седмица по време на събитие в кампания в Пенсилвания, когато той каза: 

"Ще предоставим данъчни кредити на компаниите, за да върнат работните места в Америка. И ако не го направят, ще наложим тарифи за тези компании и те ще трябва да ни платят много пари".

Тръмп коментира и икономическата криза в САЩ като заяви, че очаква "V-образно" или дори супер "V-обрано" (супер стръмно) възстановяване на американската икономика след блокирането на коронавирусната пандемия.

Той за пореден път похвали броят на работните места, създадени в САЩ след премахването на стогите карантинни мерки и бокади и призова отделните щати да останат отворени.

И продължи - данните за брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъдат "умопомрачителни" през третото тримесечие и намекна, че това може да е добре за него, тъй като ще бъде обявено малко преди президентските избори на 3-ти ноември. Президентът цитира последно проучване на Федералния резерв на Атланта, според което БВП на САЩ ще нарасне с цели 26% през периода юли - септември.

По-рано вчера бяха данни за БВП на САЩ, които показаха, че водещата световна икономика се е свила с цели 31,7% годишно през второто тримесечие, което представлява рекорден в историята спад.

Това представлява слаба възходяща ревизия от експресна оценка за срив на БВП с 32,9 на сто.