Партньорът на ГЕРБ и за европейските, и за местните избори - СДС, също "внесе" свои предложения за изменения в конституцията. Макар да нямат законодателна инициатива като извънпарламентарна партия, оттам обявиха, че са изпратили писмо, адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Формално проектът на ГЕРБ за "нова" конституция също не е депозиран в деловодството (макар председателката на групата Даниела Дариткова да го "внесе", придружена от камери), тъй като за целта се изискват 120 подписа. 

Въпреки това, сега с писмо от СДС настояват за поправяне на "несъвършенствата на сегашната конституция", като се фокусират около двукамарен парламент, идея, лансирана преди дни и от бившия министър на външните работи и на отбраната в предходните правителства на Борисов - Николай Младенов. 

Според СДС двукамарният парламент трябва да се избира и мажоритарно, и пропорционално, той трябва да избира президента и да одобрява "тримата големи" в съдебната власт - председателите на ВАС и ВКС и главния прокурор. Сред предложенията им обаче има и такива, засягащи децентрализацията, за което не е нужна на практика промяна в основния закон.

Ето шестте точки на СДС:

1. Свикване на Велико народно събрание. Промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС.

2. Състав на Народното събрание. Двукамарен парламент: Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението. Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните из бирателни райони. СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.

3. Непряк избор на президент. Държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.

4. Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара , като до 60 дни се избира нов президент.

5. Ново административно деление и намаляване броя на общините, с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите и в съответствие с европейските стандарти. – Въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети. – Финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите

6. След избиране на "тримата големи" в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което Президентът да издава Указ за назначаването им. Убедени сме, че постигането на политическо съгласие по горните предложения, ще доведе до реална смяна на модела и голяма стъпка в нашето историческо развитие като нация и общество.