Това искане е закъсняло, то трябваше да бъде направено отдавна – така Николай Младенов, бивш външен министър и настоящ специален пратеник на ООН в Йерусалим, коментира предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция. 

Пред бТВ Николай Младенов посочи, че настоящата Конституция е писана в съвсем различен исторически период. И припомни, че днес България е член на ЕС, а скоро ще приеме и еврото. 

"Да има цялостна промяна – да се обсъди как работи българският парламентаризъм, съдебната система, как ще бъде осъществено разбирането за справедливост в българското общество", изреди той. 

Младенов, който съобщи, че е замразил членството си в ГЕРБ, определи предварителните предложения на Борисов като добри. Според него е много добра идея намаляването на броя на депутатите от 240 на 120. Уточни, че не подкрепя идеята за задължителна наборна служба, за което призовават от ВМРО.

И предложи: 

"Време е в българското общество да се обсъди и една друга идея – дали нямаме нужда от двукамарен парламент. Ако търсим добри гаранции за прозрачност, има други модели, които трябва да бъдат разгледани."

Младенов не пожела да отговори дали трябва да има образователен ценз за гласуване, но добави, че всеки има право да шофира, но е задължително да има шофьорска книжка. 

Той призова всяка партия да предложи своите виждания за нова конституция. Според него трябва да се чуят какви са вижданията не само на управляващите, но и на опозицията, а и на тези, които са на протеста. 

"Доста е претенциозна заявката на опозицията да не участва в тези дебати."

"Това не ми харесва, защото го предлага този или онзи, не е конструктивно."

"Хората излязоха по улиците с искания за промяна, а тя може да се случи, ако спокойно погледнем върху това какво трябва да бъде променено. Списъкът на нещата, които трябва да бъдат променени, е дълъг. Трябва да има спокойни дебати, които трябва да се случат в обществото ни“, каза Младенов.

Попитан дали е възможен мир в Газа, той отговори: възможен е, но е изключително труден.

"Има твърде много фактори, които не са в ръцете на израелската или палестинската страна", каза Николай Младенов.

По думите му през последните дни има сериозна ескалация на насилието в Газа. 

"Страхувам се, че това, което постигнахме -  да спрем война, която бе започнала преди две години, сега не виждам дали ще успеем", добави той.