Първите коментари след анонса за оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов, която обаче за момента не е приета и се очаквали разговори на Бойко Борисов с коалиционните партньори от "Обединени патриоти", не закъсняха. Оказа се обаче, ча от тази оставка има изненадани. В случая - депутата от НФСБ Християн Митев. 

"За мен е изненада тази оставка на министър Данаил Кирилов. Не виждам причина за подаване на оставка в резултат на работата му. Не откривам съществени пропуски в неговата работа. Като правосъден министър той се справя добре", категоричен беше Митев.

Според него няма как Кирилов да бъде хвален или укоряван за изработването на проекта за нова Конституция, предложен от ГЕРБ, тъй като той е създаден от работна група, а не лично от министъра:

"Който и да беше предложил проект за изменение на Конституцията или за нова, щеше да срещне същите или по-големи критики".

Според Митев ГЕРБ е партията, която трябва да посочи наследник на Кирилов за поста. Дали оставката ще бъде приета от "Обединени патриоти" е "въпрос на бъдещи разговори".

От ВМРО коментар по същество нямаше в рамките на деня.

Росен Желязков: Оставките са личен акт

Оставките са личен акт, а премиерът е човекът, който ги предлага на Народното събрание, коментира министърът на транспорта Росен Желязков.

Той сподели, че е научил за желанието на Данаил Кирилов да освободи поста от медиите. 

"Доколкото разбирам, а така е и по коалиционно споразумение, това предстои след разговори с коалиционните партньори", добави Желязков.

Христо Иванов: Човекът, който постла червения килим пред Иван Гешев

"Няма никакво значение, когато един анимационен герой бъде заменен с друг анимационен герой. Проблемът е безсмислието и слугинстването пред Пеевски.С изхвърляне зад борда на подобни торби с пясък няма да се спаси корабът, няма да стане успокояването на протеста. Ако нещо може да направи тази оставка - то е само да даде на хората усещането, че този протест има смисъл да продължи“, реагира на новината съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

„Един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за семейството Борисов – Гешев – Пеевски, за мафиотското семейство.", допълни той, индиректно препращайки към разпространяващото се оприличаване на Кирилов с героя Барни Ръбъл, за което и самият министър говори преди дни.

По думите му това, което "изяло главата" на Кирилов е готовността му до безкрай да обслужва прокуратурата и задкулисието в България.

„Това е човекът, който постла червения килим пред Иван Гешев и предизвика тази огромна политическа криза в момента, защото в корена на тази криза е дейността на Иван Гешев“, изтъкна Иванов. 

 

 

Радан Кънев: Никой не се интересува от пионката

"Нека го кажа накратко - никой не се интересува от оставката на пионката г-н Кирилов. Той няма капацитета да бъде проблем. Борбата е за оставка на началниците му и за пречупване на властта на техните сенчести началници", бе краткият коментар на евродепутата от "Демократична България Радан Кънев. 

БСП: Опит да се снижи напрежението

Като опит "по някакъв начин да снижи напрежението" характеризира подадената от Кирилов оставка депутатът от БСП Филип Попов. Според него това е акция на Бойко Борисов, който си мисли, че това ще проработи.

"Смяната на един с друг министър и оставането на същия модел на управление в България няма да доведе до никакъв положителен резултат", заяви социалистът.

Според него е къса скамейката на ГЕРБ с евентуални кандидати за заместници на Данаил Кирилов - ако наистина се стигне дотам.

По-късно и лидерката Корнелия Нинова, която в момента е кампания за преизбирането си начело на БСП, заяви, че "когато и Данаил Кирилов да подаде оставка, е късно".

Георги Харизанов: Данаил Кирилов остава важна част от юридическата експертиза на ГЕРБ, справя се добре

Оставката на Данаил Кирилов беше очаквана, тъй като последния месец беше обект на най-ожесточени атаки, реагира пред "Фокус" анализаторът Георги Харизанов.

"Още повече, че той е в сърцевината на процес, който тепърва стартира и е силно недолюбван от критиците, враговете и конкурентите на ГЕРБ, а именно дебатът за конституционна реформа. Ако погледнете в месеците назад, ще видите, че той е обект на най-ожесточените критики от страна на протестиращите, от страна на противниците на това правителство. Не трябва да се забравя, че г-н Кирилов е народен представител. Дори не на поста министър, ако оставката му бъде одобрена от коалиционния съвет, той ще продължи да бъде важна част от юридическата експертиза на ГЕРБ, а това е терен, на който той се справя добре", коментира Харизанов.

Според него критиките към Данаил Кирилов не са били по същество. Но недоволството е било насочено към комуникационните му способности, където определено има терен за забележки и към неговото публично поведение, а не към професионалната му работа.