Висшият адвокатски съвет (ВАдС) излезе с елегантна, но остра критика към проекта на ГЕРБ, кръстен "нова" конституция - в деня, в който най-голямата управляваща партия започна провеждането на консултации с останалите парламентарно представени партии и с независимите депутати - за събирането на 120 подписа за внасянето ѝ за разглеждане от Народното събрание. Оттам посочват очевидната липса на истинска съдебна реформа и поставят под въпрос нуждата от свикване на Велико народно събрание, като подчертават, че преди депутатите да се заемат с въпроса, е нужен обществен и експертен консенсус.

Отбелязват, че след като са се запознали с проекта на ГЕРБ, намират за "наложително" да изразят позицията си по него. И следват критиките. 

"Освен грешки и неточности проектът съдържа отклонения от основни принципи на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци", посочват от ВАдС и допълват, че "това отстъпление от конституционализма у нас" е "изключително тревожно".

По заобиколен, но достатъчно категоричен начин адвокатите посочват, че в проекта липсват текстове по на практика най-дискусионната тема - тази за мястото на прокуратурата и за фигурата на главния прокурор, който в момента е на върха на йерархичната пирамида, като се визира и делото "Колеви срещу България", както и че не са взети предвид близо 100-те тълкувателни решения на Конституционния съд назад във времето по различни въпроси относно основния закон.

"(...) проектът за нова конституция не засяга други важни въпроси, широко обсъждани в правната и академичната общност и в обществото като цяло, свързани с действието на решенията на Конституционния съд, с изричното конституционно закрепване на правото на справедлив съдебен процес, както и съобразяването на конституционните разпоредби с практиката на Европейския съд по правата на човека по ключови дела, по които България е осъждана, които от дълго време се очаква да бъдат предмет на конституционна промяна."

От ВАдС призовават народните представители "независимо от тяхната принадлежност към една или друга политическа партия", преди да гласуват за внасяне на проекта или за приемането му, да се консултират с експертите юристи, както и с академичната общност, синдикатите и работодателите, представителите на граждански организации. И поставят също така въпроса след тези хипотетични консултации: да се отговори дали изобщо са необходими промени в конституцията, дали предложените промени не са от компетентността на обикновено Народно събрание. Както и ако все пак се стигне до Велико народно събрание - "да има ясен обществен консенсус дали неговият мандат да обхваща създаването на изцяло нова конституция, или да е само за промени в конкретни разпоредби в сегашната".