"ГЕРБ поднесе на ДПС съдбата на нашето обновяване. Съдбата на това България да преоснове фундамента на своята демокрация отново се поднася на ДПС."

Това заяви пред БНР проф. Анна Кръстева. Така тя коментира инициативата на ГЕРБ за нова конституция и свикване на Велико народно събрание. 

Политоложката посочи като най-голям проблем за ГЕРБ това, че осигуряването на 160 депутатски гласа за стартиране на процедура за свикване на ВНС не може да стане без участието на ДПС.

"Много са подводните камъни пред ГЕРБ и първият е консултациите да не се превърнат в пазарлък, защото ГЕРБ има нужда от подкрепа и това прави малките големи", поясни Кръстева.

Според нея обществото трябва да бъде убедено, че става дума за принципни разговори, а не за пазарлъци.

Проф. Кръстева коментира, че у обществото има съгласие за нужда от ново начало, но трябва да бъде посочено кой може да бъде носителят на това начало:

"Задавайки идеята за ново начало, Бойко Борисов има шанс да излезе като държавник и да каже, че трябва други да го направят. Да отстъпи като държавник, а не да продължи като слаб лидер", коментира проф. Кръстева.

Според нея това е исторически шанс както за Борисов, така и за гражданското общество, което не е настроено реваншистки, а иска политиците да идват с проекти и да си отиват с достойнство.

Според проф. Кръстева хората имат еднакво право на протест и на контрапротест.

"Би било изключително необичайно да спрат социалните протести, ако обществото толкова се политизира, че да протестира само с искания за оставки", смята още тя.

Печеленето на време е контрапродуктивна за ГЕРБ стратегия, тъй като партията в момента води в социологическите проучвания, добави преподавателката.