Договор за доставка на втори комплект руски зенитни ракети С-400s за Турция вече е подписан, финансовите условия за изпълнение на договора се обсъждат, заяви днес пред журналисти ръководителят на "Рособоронекспорт" Александър Михеев, цитиран от ТАСС.

Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество, заяви, че Русия и Турция нямат споразумения за локализацията на производството на компоненти за системата за ПВО S-400 на турска територия.

"В момента нямаме споразумения относно локализацията на производството на компоненти от системите за ПВО Триумф в Турция", каза Шугаев, отговаряйки на въпроса кои технологии ще бъдат прехвърлени в Турция по втория договор за доставка на C- 400.

Директорът на службата поясни, че диалогът за доставката на втория полк на С-400 за Турция от края на 2019 г. е в напреднала фаза. 

"В момента се договарят останалите технически аспекти на договора и времето за доставка на системите. Очакваме окончателното решение на турската страна", добави той.

Русия и Турция през 2017 г. подписаха договор за доставка на комплекси С-400 от Москва на Анкара. Турция беше първата държава от НАТО, придобила ези системи от Руската федерация. Първият комплект е доставен през август 2019 г.

Решението на Анкара предизвика остро негативна реакция от страна на Съединените щати и на алианса като цяло. САЩ все още се опитват да накарат Турция да се откаже от руските зенитни ракетни системи.