Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че руската противоракетна система С-400 е съвместима с НАТО, предаде Ройтерс.

Според него организацията трябва да формира работна група, която да изследва въпроса.

"Твърдението е, че С-400 и Ф-35 (американски бойни самолети) са несъвместими. Това е твърдението. Ето и нашето предложение, нека да се състави работна група. НАТО да председателства и да позволи на експертите да направят оценката", сподели Чавушоглу. "Ние смятаме, че С-400 и Ф-35 са съвместими", допълни той по време на дискусия на Световния икономически форум в Давос. "Не представлява заплаха за системата на НАТО или съюзниците на НАТО", добави министърът по адрес на руската система.

Турският външен министър изяви твърда подкрепа за присъединяване на Грузия към НАТО.

"Не разбирам защо не сме поканили Грузия или не сме стартирали план за присъединяването на страната", изтъкна Чавушоглу. "Критикуват ни, че имаме относително добри съседски взаимоотношения с Русия, но нашите западни приятели не се съгласяват да поканят Грузия, защото се страхуват, че ще провокират Русия. Но Грузия се нуждае от нас и ние се нуждаем от съюзник като Грузия. Така че ни трябва уголемяване (на НАТО) и Грузия трябва да бъде членка", заключи външният министър на Турция.