Федерални прокурори от Ню Йорк са повдигнали обвинение срещу Стив Банън - бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп, както и срещу трима други участници в схема за източване на стотици хиляди долари от кампания за събиране на средства за издигането на стена с Мексико, предаде Си Ен Ен.

Банън заедно с още трима души бе арестуван четвъртък сутринта. 

Според прокурорите Великия манипулатор* е използвал повече от 1 милион долара, за да плати "тайно" на друг подсъдим - Брайън Колфадж, като също така е присвоил за себе си стотици хиляди долари. Срещу Банън, Колфадж, Андрю Бадолато и Тимъти Шей са повдигнати две обвинения - заговор за измама и за пране на пари. Може да получат до 40 години затвор.

"Подсъдимите са измамили стотици хиляди дарители, възползвайки се от желанието им да финансират стената по границата, за да съберат милиони долари, под фалшивия претекст, че всички тези пари ще бъдат изразходвани за строежа", сподели в изявление американската прокурорка на Манхатън Одри Щраус. "Макар че многократно са уверявали дарителите, че на Брайън Колфадж, основателя и публичното лице на "Ние изграждаме стената", няма да бъде изплатен нито цент, подсъдимите тайно планирали да предадат стотици хиляди долари на Колфадж, които той използвал, за да финансира пищния си начин на живот".

Алиса Фарах, директор на Белия дом по стратегически комуникации, отказа да коментира.

---

*На 17 февруари 2017 г. Стив Банън се появява на корицата на "Тайм" с прозвището "Великия манипулатор". В статията той е наречен "втория най-властен човек в Белия дом" заради влиянието, което упражнява върху Тръмп. Скоро обаче президентът го уволнява и Великия манипулатор се превръща в "Бам-бам" и "Тромавия" Стив Банън.