"Днес Делян Пеевски организира пропагандна акция пред офиса на "Да, България" в пореден опит да ни дискредитира и да ни запуши устите. Този път Пеевски използва като свое подставено лице Николай Бареков. Пеевски, не се крий зад Бареков! Ако имаш грам достойнство излез с лицето си."

Това се казва в позиция на коалицията "Демократична България", от която "Да, България" е част, по повод организираната днес от позабравения вече бивш телевизионер и евродепутат Бареков демонстрация пред партийната централа (виж долу). Бареков публикува ден по-рано седем въпроса към "бъдещия премиер Христо Иванов", сред които и "Защо говорите само за Ахмед Доган, а пропускате неговия ортак в Задкулисието Иво Прокопиев".

Ето пълния текст на декларацията:

"Днес Делян Пеевски организира пропагандна акция пред офиса на Да, България в пореден опит да ни дискредитира и да ни запуши устите. Причината е очевидна: ние от Демократична България единствени ясно и последователно назоваваме модела на корупционно завладяване на държавното управление, олицетворяван от Пеевски, и имаме конкретна програма за борба с него. Ето защо, през годините Пеевски вложи буквално милиони в нашето оклеветяване и заглушаване: на това е подчинена дейността на подконтролните му медии, бяха издавани и раздавани в огромни тиражи “книги” пълни с лъжи, разпространявани плакати, организирани провокации. В тези кампании бяха ангажирани държавни институции и техните основни послания редовно се повтарят от главния прокурор и премиера на републиката. По същия начин, на 6 декември 2017 г. Пеевски докара няколко хиляди работници от Булгартабак пред офиса ни, заради искането ни за разследване на данните за контрабанда и източване на предприятието.

Този път Пеевски използва като свое подставено лице Николай Бареков. В това няма нищо ново: последният изпълнява подобни мръсни задачи срещу нас от деня на основаването на Да, България.

Когато пред офиса ни бяха докарани работниците от Булгартабак, ние излязохме и ги посрещнахме с лицата си от уважение към тях и трудното им положение. Днес, обаче, ние няма да окажем това внимание към Бареков. С него разговор нямаме. Ще се срещнем в съда, където ще трябва да защити твърденията си с факти.

Считаме, че е въпрос на минимална обществена хигиена да не се дава възможност за изява на подобни нездрави и тежко зависими персони. Основен проблем на българския политически живот е неговото задръстване с подставени лица, отровни двойници и всякакви политически ГМО-та. Те се използват за наводняването на общественото пространство с лъжи, клевети и фалшиви новини, за подмяна на дневния ред на гражданите и буквалното за изземване на критичния език и неговото обръщане срещу автентичните му носители. С всичко това ще се занимава Бареков днес пред нашия офис. Ние отказваме да му предоставяме платформа за изява. Бареков многократно е осъждан и е доказан клеветник-рецидивист. Толкова за истинността на неговите твърдения.

Нашата битка е с Пеевски, не с подчинените му. И призивът ни към него е да излезе на светло. Да спре да използва всякакви зависими хора и анонимни писачи и, ако има да каже нещо, да го направи лично. Например, като минимум, да даде поне едно интервю на живо пред независими журналисти.

Пеевски, не се крий зад Бареков! Ако имаш грам достойнство излез с лицето си."