Военните в Мали са се разбунтували и международни медии подозират опит за преврат.

"Дойче веле" предава, че е чута стрелба в армейска база близо до столицата на Мали - Бамако. Според близки свидетели военнослужещи стреляли във въздуха във военна база в Кати, град на 15 километра от Бамако.

Норвежкото посолство в Мали е предупредило своите граждани в западноафриканската страна:

"Посолството е уведомено за въстание във въоръжените сили и войските са на път към Бамако. Норвежците трябва да проявяват повишено внимание и за предпочитане да останат вкъщи, докато ситуацията се изясни."

Източници са разказали пред "Дойче веле", че лидер на преврата вероятно е полковник Садио Камара. В туитър се съобщава за още двама лидери на подозирания пуч - генерал Шейх Фанта Мади Дембеле и полковник Малик Диав.

Ген. Шейх Фанта Мади Дембеле. Снимка Туитър
Полк. Садио Камара. Снимка Туитър

Немската радиостанция е научила също, че са арестувани няколко високопоставени политици и служители, включително министърът на финансите Абдулай Дафе и началникът на щаба на Националната гвардия. Според ТАСС е арестуван и председателят на парламента Мусу Тимбине.

Междувременно войниците в Кати са грабнали оръжието и са започнали да арестуват висши военни офицери.

Националната радиостанция ORTM е евакуирана. Според служителите на ORTM колона от възможни пучисти е съобщила, че е на път към гарата в Бамако.

Френското посолство в Мали призова хората да останат в домовете си.

Малийски войници се вдигнаха на оръжие в гарнизонния град Кати днес и започнаха да арестуват висши военни офицери при очевиден бунт, който идва след повече от два месеца политически демонстрации, призоваващи оставката на президента, предаде Асошиейтед прес.

Не беше ясно веднага кой стои зад вълненията, но събитията вече накараха правителствените служители в близката столица Бамако да се евакуират, след като войниците започнаха да извършват арести, съобщи агенцията.

"Арестуват длъжностни лица. Цари пълно объркване", е заявил пред АП служител в Министерството на вътрешната сигурност на Мали под условие за анонимност, тъй като не му е позволено да говори с журналисти.

Не беше известно веднага къде е президентът Ибрахим Бубакар Кейта, чиято оставка беше искане на масови протести в Мали.

Военните в Кати се разбунтуваха през 2012 г., което доведе до държавен преврат, отстранил тогавашния президент Амаду Тумани Туре и допринесе за падането на северната част от Мали в ръцете на джихадисти. Франция се намеси военно, за да не позволи те за завладеят цялата страна.

Противниците на Кейта протестират от юни насам, настоявайки за оставката му. Те го обвиняват, че не е успял му да възстанови сигурността и да се справи с корупцията.

Най-малко 14 души са убити в размириците, според ООН и правозащитници.