Сега не е най-доброто време за филмовото изкуство – кината може и да са отворени, но зрителите в тях се далеч по-малко в сравнение със същия период през миналата година. И ако не ги отказва фактът, че се налага да стоят два часа с маска в затворения салон, то със сигурност не ги привличат старите блокбъстър заглавия в афиша, повтаряни десетки пъти по телевизията.

Ръсел Кроу обаче измисли как да привлече вниманието. Промоционалното видео за новия му филм „Ненормален“ (Unhinged) разчупва модела и вместо с фалшива рекламна патетика актьорът се обръща към публиката с разпознаваемия си стил, където „мамка му“ присъства щедро.

Това може и да проработи – „Ненормален“ вече е в разпространение във Великобритания, но му предстои премиера в САЩ. У нас ще се появи в големите кина на 21 август. Това е първият голям холивудски филм, който ще тръгне по световните екрани след началото на пандемията.

В обръщението си към публиката, което се родило след дълъг ден на промоционални видеа, отговори на въпроси с цел популяризиране на филма, Ръсел Кроу прилича повече на Орсън Уелс, отколкото на себе си, отбелязва „Гардиън“.

Видеото започва със слово, каквото сме чували на церемониите за наградите „Оскар“.

„Казват, че в сърцето на преживяването в киното има катализатор. Обществен договор. Динамична, свързваща сила, която издига преживяването в киното в царството на интимната връзка между публиката и екрана и звездите горе в небето – казва той и спира за момент, взирайки се драматично в пространството. – Те казват… Но кои са те? Някакви самонадеяни, претенциозни глупаци, които се опитват да се изпикаят в джоба ви и да кажат, че вали. Е, майната й на тази глупост.“

Следват кадри от „Ненормален“, където Кроу шофира няколко едри превозни средства и прегазва доста народ по пътя.

„Имам нов филм – продължава той. – Казва се „Ненормален“. Не се бъзикам с вас, казва се „Ненормален“ и идва в кината. Така че отивайте.“

Но не се лъжете, че клипът все пак не е режисиран, пише „Гардиън“. Кроу може и да си създава образ на краля на бунтовниците в този видеоклип, но той все пак е дълбоко вкоренен във филмовата индустрия и някои още помнят, че рецитира поезия, приемайки награда „Бафта“.

Това видео е прекрасен пример за опортюнизъм – във всеки друг момент от филмовата история щеше да изглежда безвкусен, евтин трик за второразряден филм, който зрителите биха приели със съжаление за Кроу и развитието на кариерата му. И критиците като че ли са съгласни – „Холивуд рипортър“ определя „Ненормален“ за „негледаем“, Screen International го нарече „ненужно ужасен и стресиращ“, списание GQ – „отвратителен“.

Кроу е наясно с всичко това и едва ли очаква „Оскар“ за тази роля, но същевременно знае какво е чувството да изключиш мозъка си за два часа, да се видиш с приятели в киното и да се смеете заедно на дупките в сценария или невъзможните екшън сцени.

Предвид, че към момента няма конкуренция обаче („Тенет“ на Кристофър Нолан излиза чак седмица по-късно), „Ненормален“ може да се окаже спасително въже за боксофиса, смятат в „Гардиън“

"Площад Славейков"