Две протестиращи групи посрещнаха президента Румен Радев във Варна. Според съобщение на президентската администрация Радев се срещна с „гражданите, които за пореден ден отстояват държавността в България”. От едната страна бяха представители на антиправителствения протест, а от другата - граждани, които поискаха оставката на държавния глава. Множеството попречи на Радев да се срещне с кмет на Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и бившия евродепутат от ГЕРБ Емил Радев, които също бяха там.

Стопкадър бТВ

  

Според президента Румен Радев с предложението на ГЕРБ за нова конституция премиерът Бойко Борисов се опитва да подмени дневния ред в обществото. Той определи проектопредложението на ГЕРБ като "недоносче", а самия премиер нарече "абсолютно невнятен".

"Дневният ред е категорично ясен – оставка, незабавна и безусловна, честни избори с машинно гласуване и тогава следващият парламент, избран с вашата воля, да дебатира новата конституция."

"Но нека става с участието на всички граждани. Не се предлагат задкулисно промени в конституцията. И след обществено обсъждане, внасяне на тези промени в парламента."

"Искаме незабавна и безусловна оставка на един парламент, който не само е загубил политическо доверие, той е загубил и елементарно достойнство. И на един министър-председател, който е вече абсолютно невнятен. Просто е невнятен", коментира президентът Румен Радев.

Снимка БТА

 

Целта на Борисов не е рационална нова конституция. Целта е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззаконие, за полицейщина, за административен рекет и да забравим за това, че му искаме оставката, каза още Румен Радев.